Hoe kan je stoppen met koffie drinken?

Met elke slok koffie die je tot je neemt, gebeurt er veel in je lichaam. Natuurlijk stimuleert de cafeïne de alertheid, de reden dat veel mensen koffie juist in de ochtend drinken. Echt wakker worden zonder koffie is vaak een hele opgave.

 

Toch heeft het ook andere effecten. Zo wordt de aanmaak van onder andere adrenaline en dopamine gestimuleerd. Vooral dopamine is een belangrijke hormoon, dit reguleert namelijk je dagritme. Zie het als de tegenhanger van melatonine. Laatst genoemde hormoon zorgt voor het slaperige gevoel in de avonduren en dopamine zorgt ervoor dat je wakker wordt. Te veel koffie zorgt echter voor een te grote hoeveelheid dopamine in je lichaam waardoor het inslapen problematisch kan zijn.

1. Verbeter je slaapritme

Alhoewel koffie dus een prima manier is om goed wakker te worden, kan het dus schadelijk zijn voor je slaapritme. Koffie drinken in de avonduren leidt er dus toe dat je langer wakker blijft en minder goed slaapt. Daar komt bij dat koffie een lange halfwaardetijd heeft waardoor het langer duurt voor het is afgebroken. Twee uur voor het slapen gaan geen koffie meer drinken heeft dus weinig zin omdat de cafeïne van de vorige kopjes nog in je lichaam zit. Wil je het echt goed aanpakken, drink dan ook geen koffie meer na de lunchtijd.

 

2. Bepaal een realistisch doel om te stoppen met koffie

Net als het stoppen met roken, is ook het stoppen met koffie vaak een hele opgave. Je zal moeten wennen aan een leven zonder koffie en dat kost nou eenmaal tijd. Kortom, je doet er verstandig aan om voor jezelf een datum te prikken waarop je definitief gaat stoppen met koffie drinken. Kies een datum in de toekomst, bij voorkeur zo’n 3 – 6 maanden van tevoren. Het idee is om langzaam af te bouwen om hoofdpijn, prikkelbaarheid en ernstige vermoeidheid te voorkomen. Die tijdsperiode maakt de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk succesvoller.

Hoe kan je stoppen met koffie drinken

3. Vervang cafeïne door sport

Natuurlijk kun je denken dat het slim is om koffie te vervangen door energiedrank, maar je bent jezelf dan aan het foppen. In energiedrank zit juist meer cafeïne dan in gewone koffie. De vraag is dus hoe je kunt leren omgaan met het gebrek aan energie in de ochtend net na het opstaan. Het antwoord is: sport!

Met een vroege training activeer je jouw hele lichaam en krijg je automatisch energie. Je dwingt je lichaam immers op de verbranding te activeren en zou te voldoen aan de vraag naar energie. Dat proces stopt niet als je net bent gestopt met sporten en dus profiteer je ook daar van. Plan je activiteiten dus goed en vraag desnoods aan je partner om je daarbij te motiveren.