Hoe scheer jij je baard?

Om te kiezen welke baard bij je past is best lastig. Kom je er echt niet uit? Dan is de beste methode om alles uit te proberen. Laat je baardharen eens twee dagen staan en breng het dan in model. Doe dit ook eens als je haren al bijna één centimeter zijn. Wat je uiteindelijk mooier bij je gezicht vindt passen, kies je. Dus laten we beginnen met een stoppelbaard. Waar begin je en wat moet je doen om de baard het beste tot zijn recht te laten komen?

Stappenplan: Hoe verzorg jij je stoppelbaard?

1. Kies de lengte van je stoppelbaard

Een gemiddelde baard van 3 dagen is tussen de 1 en 3 centimeter lang. Gebruik een trimmer of een geavanceerd scheerapparaat om de lengte van de haartjes goed te krijgen. Doordat alle haartjes één en dezelfde lengte hebben, komt je baard ook het beste tot zijn recht. Begin eerst bij 3 centimeter: mocht je het dan nog te lang vinden, dan kan je altijd nog naar 2 of 1 centimeter. Trim je de haren altijd tegen de richting in, zo neem je écht alle haartjes mee.

trimmer stoppelbaard

2. Geef je stoppelbaard vorm

Nu jij je baardhaar op gelijke lengte hebt, is het van belang dat je de baard in vorm gaat brengen. Er zijn plekken (zoals onder je Adamsappel) waar je de baardhaar niet meer door wilt laten lopen. Haal de kam dus nu van je trimmer of scheerapparaat en trim tot aan de haarlijn alle haartjes weg. Doe dit rustig en met beleid. Je wilt niet dat je te ver doorschiet, want dan krijg je namelijk geen scherpe lijn meer en is je stoppelbaard niet in perfecte vorm.

stoppelbaard haarlijn

3. Scheer de getrimde delen glad

Nu je een strakke lijn hebt gecreëerd door te trimmen, ga je het nog strakker maken. Pak daarvoor je scheermes en zorg dat deze geen versleten mesjes heeft, om te voorkomen dat het gaat trekken en je geen strakke lijn krijgt. Maak je huid warm en nat zodat het scheermes er goed overheen kan glijden. Smeer wat scheerschuim en scheer tegen de richting van de haargroei in. Doe dit secuur op de plekken in de buurt van je wangen en je bovenlip, om wondjes te voorkomen.

scheren

4. Je stoppelbaard hydrateren en onderhouden

Dit is misschien wel de meest vergeten stap van elke man: de nazorg. Bij een pas geschoren baard is het van groot belang dat je hem goed verzorgt na het scheren. Gebruik aftershave en eventueel een hydraterende crème, om te voorkomen dat je huid na het scheren uitdroogt. Probeer je baard om de 2 á 3 dagen bij te houden met een trimmer. Het hoeft dan niet wéér helemaal gladgeschoren te worden, want het heet niet voor niets een 3-dagenbaard.

after shave

Ben je benieuwd naar hoe jij je het beste kan scheren? Dan is dit alles wat een man moet weten voor een goede scheerbeurt.