Hoe kan jij sterker in je schoenen staan?

Zoals de Amerikaanse auteur Stephen Covey ooit zei: “We worden wat we herhaaldelijk doen.” Met andere woorden: we creëren door ons gedrag bepaalde gewoontes en langzaamaan wordt het een patroon. Daar is op zich niets mis mee, sommige gewoontes zorgen ervoor dat je succesvol wordt, maar andere gewoontes hebben juist een negatieve lading. Door juist op die laatste groep verandering te letten, kun je voor jezelf een strategie ontwikkelen om die negatieve impact te verhinderen.

 

1. Heb een ochtendritueel

Hoe vervelend het ook klinkt, door structuur aan te brengen voorkom je een hoop stress. Structuur zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en voorkomt dat je tijd verspilt. Kortom, maak van bepaalde zaken een gewoonte. Dat begint al in de ochtend bij het opstaan. Ook al heb je niet direct een reden om op tijd op te staan, de voordelen zijn legio. Nog een tip om de spanning te verdrijven: yoga en meditatie. Dat is alles behalve zweverig, het zorgt er juist voor dat je helemaal in balans bent en blijft!

2. Houd je geldzaken op orde

Een van de belangrijkste oorzaken van stress en dus ook van spanning is geld en dan met name geldzorgen. Dergelijke problemen kun je effectief te lijf gaan door voor jezelf meer overzicht te realiseren. Het toverwoord is dan ook: budgetteren. Het maakt niet uit wie je bent, voor welk bedrijf je werkt of hoeveel je verdient. Als je geen zicht hebt op je uitgaven, kan dit op de lange termijn een financieel probleem opleveren.

Geld bezitten brengt een risico met zich mee: je gaat er vaak naar leven. Heb je het in overvloed, dan is dit vaak geen probleem, maar de realiteit is juist dat het eenvoudiger is om te wennen aan een goed werk en inkomen, dan rond te moeten komen van een laag inkomen. Door het hanteren van een paar eenvoudige regels kun je jouw uitgaven flink beperken en houd je zelfs nog geld over op het einde van de maand.

  • Check al je abonnementen. Dit geldt zowel voor de eventuele tijdschriften, als de online abbo’s. In veel gevallen maak je daar niet zoveel gebruik van en is het vaak zonde van het geld.
  • Naar je favoriete tv-programma of serie kijken is leuk, maar als je voor elk streamingsplatform een apart abonnement moet afsluiten wordt het een dure grap. Kun je een abonnement delen met vrienden? Gelijk doen!
  • Heb je een goede verhouding met je buren? Deel dan de wifi-verbinding. In de meeste gevallen is de bandbreedte in Nederland meer dan voldoende en kun je die makkelijk delen zonder kwaliteitsverlies.

tweede baan geld verdienen (1)

3. Netwerken is belangrijk

Een lockdown is meer alleen de som van de dingen die je niet kunt doen. Ook al vind je wellicht dat je helemaal bent afgesloten van de buitenwereld, via je socials kun je wel degelijk goede netwerken opbouwen en je relaties onderhouden. Dat wil niet zeggen dat je moet beperken tot het checken van je Facebook of Twitter, maar kijk ook naar de socials die je wellicht minder serieus gebruikt zoals Instagram. Heb je als freelancer een creatief beroep, maak dan een eigen blog en werk op die manier aan je naamsbekendheid. Als je in deze tijd niet niet kan werken, betekent het niet dat je helemaal stil komt te zitten.

4. Beperk je garderobe

Het nadeel van je kledingkast is dat die waarschijnlijk snel uitpuilt met kledingstukken die je zelden of nooit (meer) draagt. De oplossing is simpel: back to basics! Ga uit van een basisset aan kledingstukken die iedere man nodig heeft. Een paar overhemden, enkele stropdassen, sokken, t-shirts en een paar overhemden. Zorg voor hooguit twee spijkerbroeken, een chino en twee paar schoenen. Meer heb je niet nodig, bovendien bespaar je een zee aan ruimte. Wat je echt niet meer draagt kun je dan net zo goed afgeven bij een tweedehandswinkel. Goed voor mensen én milieu.

5. Creëer overzicht door zaken op te schrijven

Even een oud gezegde er in gooien: wie schrift, die blijft. Dat klopt helemaal, bovendien is het ronduit verstandig om notities te maken. Je houdt je hersens in topconditie en je hebt altijd een overzicht van wat je hebt gedaan en wat je nog zou moeten doen. Doe je dit regelmatig dan zul je merken dat je steeds meer controle krijgt over je eigen leven. Ook daardoor sta je uiteindelijk sterker in het leven.