De gevolgen van een lange tijd samen zijn

We hebben het nu niet over gedrag, maar écht fysiek op elkaar lijken. In een onderzoek van Robert Zijonc wordt dit rare fenomeen duidelijker gemaakt. Een jong koppel lijkt nog niet echt op elkaar omdat ze nog niet zo lang samen zijn. Na 25 jaar samen is dit wel even een ander verhaal en komen er toch subtiele overeenkomsten in het gezicht tussen het getrouwde stel. Wanneer een stel gelukkig is en in een lange relatie, zou dat een extra factor boost zijn om meer op elkaar te lijken.

In het onderzoek kregen de participanten allemaal foto’s te zien van gezichten en moesten zij de mannen en de vrouwen matchen. De ene helft bestond uit de koppels die net waren getrouwd en de andere helft bestond uit dezelfde koppels, maar dan 25 jaar later. In hun jongere jaren hadden de stellen minder gelijkenissen dan toen zij 25 jaar samen waren. Het was natuurlijk niet dat de gezichten exact gelijk waren opeens en het net was alsof ze een face app hadden gebruikt. Het ging dan ook om subtiele gezichtskenmerken zoals de rimpels of de contouren van het gezicht.

koppels relatie op elkaar lijken

Gaan stellen op elkaar lijken na een lange relatie?

Hoe komt het dan dat stellen op elkaar gaan lijken? Volgens Robert Zijonc komt dit doordat een stel na verloop van tijd de gezichtsuitdrukkingen gaat kopiëren van elkaar, bewust maar ook zeker onbewust. Doordat de gezichtsuitdrukkingen gekopieerd worden, wordt het gezicht ook op dezelfde manier gevormd. In het onderzoek van Robert Zijonc kwam naar voren dat koppels in een lange relatie veel dezelfde emoties delen en zo gaan zij ook meer op elkaar lijken. Een gelukkig koppel had nog meer gelijkenis in het gezicht dan een koppel dat minder gelukkig was.

via GIPHY

Zijn jullie nog niet zo lang samen maar ben je wel benieuwd of zij daarvoor geschikt is? Check dan snel dit artikel over de tekenen waaraan je kan zien of jouw partner geschikt is voor een langere tijd.