Het perfecte biertje tappen

Niks is leuker dan je eigen bier op je eigen feest te kunnen tappen. Die opener heb je dus niet nodig, hooguit wat gezond verstand en een paar tips om elk vers getapt biertje te voorzien van een perfecte schuimkraag. Heb je jouw (thuis)tap aangesloten, wacht dan even voor je het eerste biertje tapt. De koeling zal even op gang moeten komen en waarschijnlijk heb je het fust bier onbedoeld heen en weer geschud.

 

1. Gebruik schone en koele glazen

Schone glazen zijn het belangrijkste als je bier gaat tappen. Let op, met schoon bedoelen we dus niet droog! Spoel de glazen voor het gebruik even goed af met koud water en je krijgt binnen de kortste keren een perfect bier inclusief die mooie schuimkraag.

2. Houd het glas schuin

Het tappen van een perfect biertje is vaak een kwestie van oefenen. Houdt het glas in een hoek van 45 graden, maar houd het nog niet onder de tapkraan.

3. Open de tapkraan

Nu zullen we niet zeggen dat je bier moet weggooien, dat is immers zonde, maar als je het eerste biertje tapt, moet je de tap even laten lopen voor je begint met het echte werk. Op die manier haal je namelijk de lucht uit de leiding en voorkom je dat je eerste biertje teveel schuim krijgt. Zie je het goudgele vocht stromen, houdt dan het glas onder de straal bier. Denk eraan dat je het glas in een stand van 45 graden houdt. Bereikt het bier de rand van het glas, houdt het dan recht. De tapkraan raak je niet aan met het glas of het schuim.

4. Het sluiten van de tapkraan

Nog belangrijker: het stoppen van de tap. Dit doe je in een vloeiende beweging. Hiermee voorkom je dat de schuimkraag inzakt. Tijdens het sluiten van de tap, haal je het glas weg. Zo kan het bier niet gaan nadruppelen en zo je schuimkraag vernielen.

5. Afschuimen

De laatste stap is het belangrijkste als je een prefect getapt biertje wil serveren: het afschuimen. Dit doe je met de bier-spatel en bij voorkeur in een mooie vloeiende beweging. Hiermee breng je een dun laagje water op het schuim aan waardoor het schuim langer goed blijft. Houd de spatel overigens niet recht (verticaal), maar een beetje schuin.

6. Zo doe je het helemaal goed

Nu je weet hoe je een perfect biertje kan tappen is het zinvol om te weten wat er is besteld. Bij slechts een of twee biertjes is dat vaak geen probleem, maar bij een bestelling van meerdere drankjes, tap je het bier als laatste. De reden is simpel: door het bier als laatste te tappen, kun je een lekker koud biertje serveren aan je gasten en blijft de schuimkraag perfect in stand.