Het effect van alcohol op je lijf

Alcohol heeft invloed op je spieren, op de sportprestaties. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Nederlandse hockeydames een jaar voorafgaand aan het olympisch toernooi geen druppel alcohol meer drinken; ze kennen de mogelijke gevolgen. Alcohol wordt snel in je bloed opgenomen en gaat naar alle spieren in je lijf toe. De stof is na zo’n anderhalf uur weliswaar uit je lijf, maar zo’n ‘aanval’ op je spieren maakt dat die langer moeten herstellen. Hetzelfde geldt overigens voor het bekende biertje na het sporten. Het herstel zal langzamer gaan, de vermoeidheid blijft langer.

En dat is niet het enige. Het zorgt ook voor een slechtere conditie, want als je met alcohol op gaat sporten heb je minder uithoudingsvermogen en minder kracht. Door de alcohol gaat bijvoorbeeld de hartslag omhoog en moet je vaker naar het toilet omdat de nieren harder werken. Hierdoor verlies je sneller vocht. Dat zorgt weer voor een vochttekort en door een vochttekort, neemt uithoudingsvermogen af.

Meer kans op blessures

Als je sport met een drankje op, is de kans groter dat je een blessure oploopt. Alcohol is, zoals we allemaal wel weten, een verdovend middel. Je voelt daardoor minder snel dat je pijn hebt. Omdat je die pijn minder snel voelt, ga je sneller over je grenzen heen en is de kans op een blessure wat groter.

Sporten met een drankje op of sporten met een kater?

Je kunt ook lekker brak op zondagmorgen willen sporten om je zo weer beter te voelen. Maar helpt dit ook? Sporten zorgt er in ieder geval niet voor dat de alcohol sneller uit je lichaam is. Veel mensen denken dat je een kater kunt uitzweten, maar dat is niet waar. Het grootste deel van de alcohol in je lichaam (90 tot 95%) wordt namelijk afgebroken door je lever. Bovendien verlies je door het sporten extra vocht, terwijl je lichaam juist meer vocht nodig heeft na het drinken van alcohol. Sporten om je kater te verminderen is dus geen goed idee. Wel kan rustige beweging zoals wandelen ervoor zorgen dat je je wat beter voelt. Al is wat minder drinken wellicht een betere optie.