Spontaner worden is makkelijker dan je denkt

Als je verlegen bent of lijdt aan verlegenheid, dan weet je hoe vervelend het is. Niet alleen voor jezelf, maar het heeft ook een enorme invloed op je werk, school en andere dagelijkse activiteiten. Wat jouw situatie ook is, je wilt er vanaf, spontaner worden en het gevoel hebben dat je kunt zeggen wat je wilt en wanneer je maar wilt. Met onderstaande tips gaat dat zeker lukken.

 

1. Stap uit die comfortzone

Jup, we beginnen met waarschijnlijk het moeilijkste wat je moet doen: uit je comfort zone stappen. En nu denk je misschien al dat het je niet gaat lukken, maar dat kan je wel. In plaats van meer op je te nemen dan je aankunt, zou je kunnen beginnen met een doel te stellen waarvan je weet dat je die kunt halen. Zoals het dragen van dat shirt dat je nooit durfde te dragen of meer glimlachen naar mensen die je tegenkomt.

Wat we eigenlijk willen zeggen is: begin klein, je weet dat je het kunt, je hebt alleen dat kleine zetje nodig.

2. Sluit die verbeelding af

Een van de grootste redenen waarom jij je te veel inhoudt, is je eigen verbeelding. Je verzint hele situaties over wat er zou kunnen gebeuren in plaats van wat de realiteit werkelijk is. “Als ik dit doe, zullen ze dit van me denken”, stop daar maar mee. De kans is namelijk groot dat het voor niemand belangrijk was, behalve voor jou.

3. Eén slechte ervaring betekent niet dat je hele dag verpest is

Als er iets ‘slechts’ gebeurt op een dag, laat dit dan niet je dag verpesten. Zoals we al eerder zeiden, het was waarschijnlijk niet zo’n grote deal, dus je moet het niet je geest laten plagen met negativiteit. Maar pak jezelf weer bij elkaar en maak alsnog wat van je dag.

minder verlegen zijn

 

4. Begin anderen meer te observeren

Een handig dingetje om te doen is de mensen om je heen te observeren. Dit kunnen je vrienden zijn, familie, iemand waarvan je weet dat die ook verlegen is of zelfs gewoon voorbijgangers. Hoe reageren zij in bepaalde situaties? Dit kan heel nuttig zijn in het spontaner worden en over die vervelende verlegenheid te komen.

5. Bouw aan die sociale vaardigheden om spontaner te worden

Als je verlegen bent, heb je vaak niet de de sociale vaardigheden die je nodig hebt om een praatje te maken. Dat is helemaal prima, maar het is niet zo dat je er niet toe in staat bent. Je hebt alleen door je verlegenheid nog niet de kans gehad om te leren hoe dat moet. Basisvaardigheden zijn onder andere een positieve en open lichaamstaal. Laat niet je schouders hangen, maar stel je open voor anderen met oogcontact en een glimlach.

6. Begin meer met vreemden te praten.

Praten met vreemden is minder eng dan je denk. Dus, hoe doe je het? Het is zo eenvoudig als gewoon naar iemand toe lopen en beginnen te praten. Als je traint en naar de sportschool gaat, kun je een gesprek beginnen door iemand te vragen naar zijn work-out of om hulp. Mensen willen altijd anderen helpen en doordat jij belangstelling toont aan een ander dan is de kans groot dat je dit terug krijgt.

hoe je spontaner kan worden

7. Accepteer het feit dat je verlegen bent

Een van de belangrijkste tips om met verlegenheid om te gaan is acceptatie: het accepteren van jezelf. Accepteren dat het voor verlegen mensen niet makkelijk is om het te overwinnen. Net als alle andere gevoelens en emoties, is verlegen zijn oké en het is niks om je voor te schamen.

8. Oogcontact kan veel oplossen.

Als je bang of nerveus bent is het vaak het beste om het onder ogen te zien. Kijk iets of iemand in de ogen aan en je hoeft niet veel te zeggen. Dit is een teken dat jij je aandacht erbij hebt.

9. Fake it till you make it

Wat je ook doet, er zal altijd een gevoel van nervositeit blijven. Dus fake gewoon het feit dat je veel zelfvertrouwen hebt en spontaner bent dan in het werkelijkheid. Vaak doen alsof is de eenvoudigste manier om erover heen te komen. En na dat je het vaak hebt gedaan zal ook gemakkelijker voor je komen tot een punt dat je je realiseert dat je niet eens meer doet alsof. Het gewoon komt naar je als tweede natuur.

hoe je spontaner wordt 10 tips tegen verlegenheid

10. Blijf doorgaan

Je kunt deze tips volgen, maar je zult geen verbetering zien als jij je er niet aan houdt. Dit geldt voor letterlijk alles. Dus geef niet op en ga door, je kunt het.