Weet wat je doet

Geld is een serieuze zaak waar je verstandig mee om moet gaan. Als je op de lange termijn een veilige basis aan spaargeld wil opbouwen, moet je twee keer nadenken voordat je iets doet. Geld besparen is op de lange termijn verstandig. Voor je het weet heb je in het verkeerde bedrijf geïnvesteerd of te snel een verkeerde keuze gemaakt, en dan kun je zwaaien naar je centjes. Deskundigen denken veel na over sparen en misschien is het handig als jij dat voorbeeld volgt.

Verstop je spaarpot goed

Een spaarrekening kan een goede plek zijn om je geld voor een langere tijd op te slaan. Wat echter wel een groot probleem is met spaarrekeningen, is dat ze te snel geplunderd worden. Dat is natuurlijk zonde omdat een spaarrekening niet bedoeld is om geld af te halen, maar juist om geld in te stoppen. Een tip hierbij is om je spaarrekening bij een andere bank te openen of zorgen dat je niet zomaar bij de rekening kunt, maar er wel wat op kunt zetten als je iets over hebt. Hoeveel je ongeveer zou moeten sparen, kun je hier checken.

sparen in je dertiger jaren

Weet wat je besteedt

In je jongere jaren ben je misschien nog niet zo bezig met waar je geld heen gaat en is het op een gegeven moment gewoon op. Maar als je op een efficiënte manier met je geld om wil gaan en meer ruimte over wil houden om te sparen, is het handig om nog een keer te checken waar al je geld naartoe gaat. Zo kan je bijvoorbeeld een overzichtje maken van je uitgaven en heroverwegen of iets wel nodig is of goedkoper kan. Je zou je nog verbazen over hoeveel geld je aan onnodige dingen uitgeeft.

Sparen door te beleggen

Tegenwoordig proberen heel veel bedrijven en instanties je wijs te maken dat iedereen kan beleggen. Je geeft geld aan een investeerder en die belegt jouw geld voor jou in bedrijven waarvan zij denken dat de aandelen meer waard worden. Dit kun je ook zelf doen door je te verdiepen in bedrijven die op de lange termijn goed lijken te gaan. Op de korte termijn investeren is riskanter, omdat de koersen sneller kunnen stijgen maar ook dalen. Daarom raden wij aan om je vizier te richten op een stabiel groeiend bedrijf, waarvan je geen gekke dingen verwacht. Dat bespaart je ook nog eens kosten van de investeerder.