Waarom is een spaarbuffer zo belangrijk?

Het leven – en alles dat erbij komt kijken – is een onvoorspelbare arena. Daarom is het van belang dat we ons voorbereiden op onvoorziene situaties waar ieder mens in zijn leven vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Hierbij kun je denken aan huis-tuin-en-keuken problematiek als een kapotte wasmachine of autopech, maar ook medische noodgevallen of plotselinge werkloosheid kunnen altijd op de loer liggen. De aanwezigheid van een degelijke buffer, waar we in dit soort situaties op terug kunnen vallen, zorgt ervoor dat we door dit soort tegenslagen niet aan lager wal raken. Maar hoeveel spaargeld bedraagt een solide buffer per salaris om dergelijke situaties het hoofd te bieden? Nibud, het onafhankelijk kennis-en adviescentrum, verschaft je in deze het antwoord.

 

Hoe kun je een spaarbuffer opbouwen?

Nibud helpt je uit de brand wat betreft het consistent opbouwen van je spaarbuffer. Daarbij zijn een aantal  zaken van cruciaal belang om überhaupt een buffer op te kunnen bouwen. Zo adviseert het Nibud hoeveel jij per maand zou moeten sparen. Dit is in ieder geval 10% van je netto inkomen. Het lijkt misschien een verwaarloosbaar bedrag, maar schijn bedriegt: afhankelijk van jouw financiële situatie kan dat om behoorlijk wat geld gaan. Het is dus belangrijk om te berekenen hoeveel geld dat in jouw geval bedraagt en dit bedrag vervolgens apart te zetten. Doe dat op een aparte rekening, zodat je jezelf aanleert dat het resterende bedrag je besteedbare inkomen is.

hoeveel spaargeld nodig nibud

Hoeveel spaargeld heb je nodig per salaris?

Natuurlijk is de grootte van je persoonlijke spaarbuffer afhankelijk van je individuele en financiële situatie. De omvang van een solide spaarbuffer varieert: zo speelt het bijvoorbeeld mee of je één of twee inkomens genereert, of je in een huurhuis woont of dat je een koopwoning hebt, of je een auto voor de deur hebt staan en of je kinderen hebt.

Als je alleenstaand bent en niet in het bezit bent van een koopwoning of een auto, komt een solide buffer neer op een bedrag van 5050 euro. Heb je in deze situatie wél een auto, dan is de aan te raden omvang van je buffer twee keer zo groot en bedraagt deze 10.250 euro. Ben je in het bezit van zowel een auto als een huurwoning, moet je uitgaan van een buffer die 12.850 euro bevat. Als je samenwoont in een huurwoning zonder auto voor de deur, moet je uitgaan van een buffer van 8900 euro. Heb je wel een koopwoning en een auto – en misschien zelfs ook nog wel kinderen – mag je die buffer bijna verdubbelen en bedraagt de geadviseerde spaarbuffer een bedrag van 16.250 euro.