Nibud adviseert zo’n 10% van je nettosalaris te sparen

Het bedrag wat je elke maand spaart, hangt natuurlijk ook af van hoeveel geld je verdient (en uitgeeft), maar een advies bestaat er wel. Het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft voor ons onderzocht hoe je het beste kunt sparen. “Spaar iedere maand 10 procent van je netto-inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten. Verdien je minder, bijvoorbeeld 1600 euro netto per maand, zou je het beste 160 euro kunnen sparen iedere maand.”

Natuurlijk kan het zijn dat jij die 10 procent van je salaris hebt uitgerekend en dat het misschien niet haalbaar is om dat iedere maand aan de kant te zetten. Nibud geeft dan het advies elke maand te kijken waar je precies geld aan uitgeeft door een overzicht te maken. Op deze manier kun je zien waar jij misschien minder geld aan zou moeten uitgeven. Ook zou je een deel van je vakantiegeld of dertiende maand aan de kant kunnen zetten. Het is heel normaal als het niet lukt om die tien procent te sparen. Veel Nederlanders hebben het financieel niet zo ruim, maar alle kleine beetjes helpen.

Als jij eenmaal een spaarrekening heb, is het echt niet zo erg om af en toe daar iets van af te halen. Het gaat erom dat het niet te vaak gebeurt en het alleen wordt gebruikt voor situaties die het echt waard zijn. Geef het bijvoorbeeld uit bij het boeken van een vakantie of gebruik het voor als jouw laptop bijvoorbeeld kapot gaat. Geef het niet uit aan drankjes of eten.