Waarom voel je je zo afstandelijk na een leuke tijd ‘onder de lakens’?

Dichtslaan bij het zien van een mooie vrouw is één ding. Maar na dat je intiem bent geweest met je partner kan je ook een afstandelijk gevoel ervaren. Het hoeft niet gelijk erna te zijn, het kan namelijk ook pas een uur of twee later ‘inkicken’. Dit gevoel is ook zeker niet iets om je voor te schamen. Het blijkt namelijk (uit een studie uit 2019) dat meer dan de helft van de mannen hier last van heeft.

Experts vertellen dan ook dat het niet heel erg is, aangezien je er vaak snel weer overheen bent. Wél moet je ervoor zorgen dat dit gevoel niet ten koste gaat van je relatie of iedere keer voorkomt wanneer jullie ‘de liefde willen bedrijven’. Het afstandelijke gevoel heeft dan ook echt een diagnose. Experts noemen het post-coïtale dysforie (PCD).

Hoe ervaren mannen PCD en hoe kunnen we het krijgen?

Bij PCD kunnen meerder gevoelens opkomen. Dit zijn gevoelens zoals:

  • Irritatie
  • Verdriet
  • Apathie (totaal gebrek aan interesse en initiatief)
  • Onrust
  • Ongemakkelijkheid

Hoe erg je PCD ervaart, ligt totaal aan het persoon. Je moet echt kijken naar iemands verleden, mentale en fysieke staat. De symptomen van PCD kunnen namelijk voortkomen uit psychologische problemen, misbruik in het verleden of dysfuncties. Door deze ervaringen kunnen mannen op het moment dat ze intiem zijn met hun partner gevoelens binnenroepen zoals angst en schaamte.

afstandelijk na de daad

Andere oorzaken van PCD

Dit zijn niet de enige oorzaken. Het moment dat je namelijk ‘bezig’ bent, komt er natuurlijk veel meer van het feel-good stofje dopamine vrij. Het moment dat je dan ‘gefinished‘ bent, wil je lichaam zich weer terug brengen naar de basis. Dit doet je lichaam door het hormoon prolactine af te geven. In andere woorden: je bouwt het op naar een hoogtepunt, waarna de crash volgt.v Dit kan natuurlijk veel effect hebben op je humeur.

Faalangst kan ook erg meespelen bij PCD. Wanneer je intiem bent met iemand wil je je verbonden voelen met dat persoon. Als dit niet het geval is, kan het dus zijn dat je angstig bent voor je ‘performance’. Je bent dan eigenlijk vanaf stap 1 al niet op je gemak. Het moment dat je dan ‘klaar’ bent, ga je waarschijnlijk alles overdenken en kan je verdrietig en/of ongemakkelijk worden na de intimiteit.