Waarom sla ik dicht bij een mooie vrouw?

Je kent het vast wel: je loopt een feestje binnen, wordt aangesproken op straat of ziet opeens dat je een nieuwe, prachtige collega hebt. Het liefste zou je als vrijgezel op haar afstappen, wat flirten en een eerste date initiëren. Ze is immers echt oogverblindend. Maar hoe komt het dan dat je als man dichtslaat zodra er zo’n beauty voor je neus staat? Heeft dat te maken met je zelfvertrouwen? Niet per se. Er is (gelukkig) een biologische verklaring voor het feit dat je in zo’n geval nét iets minder makkelijk uit je woorden komt dan je zou willen.

 

Meer dopamine zorgt voor een tevreden gevoel

In The Atlantic was te lezen hoe een biologische antropoloog onderzoek deed naar dit fenomeen. Wat blijkt? Zodra jij een prachtige vrouw ziet, dan wordt jouw linkerhersenhelft extra hard aan het werk gezet. Zie jij haar, dan maakt je lichaam opeens meer dopamine aan. Dopamine is een stofje die wordt geassocieerd met verrassing en die ons een tevreden en beloond gevoel geeft. Denk bijvoorbeeld aan het kijken naar een prachtige zonsondergang of een mooi schilderij. We voelen ons tevreden (want het uitzicht maakt ons gelukkig), maar hoe komt het dan dat je dichtslaat?

dichtslaat

Een hoger cortisolniveau

Uit onderzoek blijkt dat we ons tevreden voelen, maar tegelijkertijd in zo’n situatie bang zijn om te worden veroordeeld. Hoe mooier hetgeen jij ziet, hoe banger je wordt dat je zelf tekort schiet of niet aan die schoonheid kan voldoen. Daardoor stijgt je cortisolniveau. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Je maakt cortisol namelijk aan in stressvolle situaties, of situaties waarin je bang bent. Door een toename van cortisol krijg je een soort ‘boost’: die stelt je in staat om te vluchten of te vechten. Daardoor kan het dus zijn dat je dichtslaat zodra jij een mooie vrouw ziet. Met zelfvertrouwen heeft het dus niet veel te maken: meer met de stofjes die in onze hersenen ontstaan.

Goed, nu weet je dus waarom het kan voorkomen dat jij dichtslaat bij het zien een echte beauty. Wat zegt die ontmoeting nog meer? Check of er liefde op het eerste gezicht bestaat voor het antwoord.