De film Sobibor vertelt een waargebeurd verhaal

Vaak worden films gebaseerd op waargebeurde verhalen. In bepaalde gevallen zijn deze verhalen inspirerend, zoals de gebeurtenissen waar Le Mans 66 over vertelt. In andere gevallen zijn waargebeurde films gebaseerd op verschrikkelijke momenten uit onze geschiedenis. Sobibor is hier een voorbeeld van. De film vertelt over het leven in het vernietigingskamp Sobibor en hoe een groep gevangenen de macht in eigen handen nemen.

Sobibor

Alexander Pechersky leidt de opstand in Sobibor

De film speelt zich af in het midden van de Tweede Wereldoorlog. In 1943 zit dan een grote groep Joden en andere bevolkingsgroepen (waaronder opgepakte militairen) vast in Sobibor. Eén van hun was Alexander Pechersky. Hij was een Russische militair die door de Duitsers werd opgepakt. Vervolgens werd hij in het concentratiekamp geplaatst. Het kamp was een vernietigingskamp, wat inhield dat er meerdere gaskamers waren en veel mensen werden vermoord.

Terugvechten tegen de vijand

Onder leiding van Alexander komt er in Sobibor een plan tot stand. Als reactie op de mensonterende omstandigheden, hun gevangenschap en hun naderende dood, komt een deel in opstand. Zij smeden een plan om hun bewakers te vermoorden en vervolgens te ontsnappen. Hoe dit plan precies tot uiting komt en wat de afloop van de opstand is, is in de film te zien. Het besef dat deze gebeurtenissen echt zijn gebeurd, maakt de film des te heftiger en gruwelijker. De film is hierdoor ook niet voor iedereen weggelegd, maar toont wel een realistisch beeld van de omstandigheden in de concentratiekampen van vroeger.

Sobibor

Oscar-nominatie

Sobibor werd erg goed ontvangen. Polen stuurde de film zelfs in als inzending voor de Oscar voor de ‘Beste Buitenlandse Film’. Uiteindelijk zat de film niet bij de vier films die werden geselecteerd voor de daadwerkelijke Oscars. Het betekent wel dat deze film erg prestigieus is. Nu hij op Netflix te zien is, mag hij niet mag ontbreken in jouw lijst. Een andere film die over de oorlog gaat is Midway. Deze film is niet op Netflix, maar in de bioscoop te zien.