Aston Martin Vantage

In tegenstelling tot de Aston Martin Valkyrie, is de Vantage geen wagen die je, ook al bulk je van het geld, zomaar even bij je lokale Aston Martin dealer kunt bestellen. De wagen is namelijk speciaal gemaakt voor dragraces. Mocht je dus nu al dromen van een uitgebreid optiepakket, alternatieve spoilers en kuipstoeltjes bekleed met een exclusieve Kaaiman leer, sorry, maar dat gaat hem dus niet worden. De wagen is namelijk het resultaat van het wilde idee van een dragracer die een medewerkster van Aston Martin had weten te versieren.

Het dragraceteam van Aston Martin

De dragracer in kwestie, Al O’Connor, leek het wel een aardig idee om met een Aston Martin de volgende race te gaan winnen. De Britten waren destijds niet de flauwste en trokken alle registers open om een monsterlijk sterke wagen te produceren. Het bedrijf Hauser Racing werd ingeschakeld om een versterkt chassis te maken om de krachten van zo’n dragrace op te vangen. Het enige waar men geen rekening mee had gehouden was de beperkte houdbaarheid van de liefde. Het stelletje was opeens geen stel meer en dus was er ook geen dragraceteam wat namens Aston Martin races zou kunnen gaan winnen. De auto werd dus nooit rijklaar afgeleverd en na vele omwegen kwam de creatie in handen van Mark Todd. Hij rijdt er nu wel dragraces mee én mag ermee op de openbare weg.

Dik 2800 pk en een parachute als extra rem

Dat de wagen de weg op mag is al een prestatie van formaat. De wagen beschikt namelijk over 2800 pk, legt rustig in zes seconden een afstand van een kwart mijl af (400 meter) en heeft een topsnelheid van 320 km/u. Dat is behoorlijk rap en logischerwijs is de remweg dan ook behoorlijk lang. Om de veiligheid van eventuele medeweggebruikers te garanderen heeft de wagen niet alleen flinke remschijven, Mark Todd kan de wagen ook verdraaid snel stil zetten door met een parachute af te remmen. Mocht je denken dat je met de aanschaf van de Valkyrie de sterkste Aston Martin aller tijden in je bezit hebt dan zit je er naast. Die 1100 pk is leuk maar is echt niets in vergelijking met de 2800 pk die de Vantage eruit weet te gooien.