Waarom gaat een Formule 1-wagen zo snel?

Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat geen enkele auto zo snel gaat als een formule 1-wagen. Ze zien er door de aerodynamische vorm letterlijk pijlsnel uit. Dankzij de gebruikte techniek, materialen en de vorm van die wagens zijn weinig andere races zo intens als die van de Formule 1. Als je je bedenkt dat de techniek ook steeds beter wordt, dan kun je verwachten dat vroeg of laat het snelheidsrecord wel weer een keer gebroken wordt.

Toch zijn Formule 1-wagens niet alleen ontworpen met topsnelheid in gedachten. Het zijn auto’s die snelle rondes moeten kunnen rijden op een circuit, wendbaarheid is dus minstens zo belangrijk. Tijdens een race komt dus zelden voor dat een coureur op maximale snelheid zit. De snelheid waarmee zij kunnen racen wordt ook bepaald door het aantal bochten die ze moeten nemen.

Wat is het snelheidsrecord van een Formule 1-wagen tijdens een race?

Het snelheidsrecord van een Formule 1-wagen tijdens een race was 372,6 kilometer per uur. Deze snelheid werd bereikt door Juan Pablo Montoya. Het record uit 2005 is tijdens een officiële race nooit meer verbroken.

wat is de recordsnelheid van een Formule 1-wagen.

Project Bonneville ging voor een recordsnelheid buiten de baan

Bij Honda waren ze ervan overtuigd dat er ergens een manier moest zijn om de Formule 1-wagens sneller te laten gaan dan 380 kilometer per uur. Met dit idee begonnen ze aan project Bonneville. De missie was om hun Formule 1-wagen over de grens van 400 kilometer per uur te krijgen. Uiteindelijk is dit ook gelukt. Op de zoutvlaktes van het Amerikaanse Bonnevile ging de wagen van Honda 413 kilometer per uur. Sick! Echter diende deze snelheid aangepast te worden aangezien er een correctie voor windsnelheden moest te worden toegepast. Uiteindelijk moest het team het doen met een topsnelheid van 397 kilometer per uur. Voordat deze prestatie werd geleverd, is er twee jaar lang aan de auto gesleuteld. Tot de dag van vandaag is dit nog steeds het absolute snelheidsrecord.

Wil je meer lezen over auto’s? Check dan de snelste auto ter wereld.