Hoe kan ik snel en gezond afvallen?

Maar hoe kan je het afvallen dan wel volhouden? In ieder geval door te beginnen met onderstaande tips. Op die manier ga je veel makkelijker jouw persoonlijke doelen halen.

1. Sneller afvallen door water te drinken

Het kan verleidelijk zijn om van een Cola of Fanta te genieten na het sporten. Je hebt net intens gesport en dus heeft je lichaam behoefte aan nieuwe brandstof. Het goede nieuws: die suikerhoudende dranken helpen direct. Het probleem is dat dit een kortetermijnoplossing is. Door gewoon water te drinken beperk je de suikerinname, bovendien is water belangrijk om je lichaamscellen te voeden en je huid gezond te houden. Drink tijdens het sporten minstens een liter water om de vochtreserve van je lichaam op peil te houden. Nog een voordeel: als je water drinkt voor je gaat eten, zit je eerder vol.

2. Een kleiner bord helpt bij het afvallen

Door gebruik te maken van visuele tricks, kun je er voor zorgen dat je vanaf nu veel minder eet. Gebruik gewoon een kleiner bord voor het avondeten. Op die manier lijkt het een behoorlijke hoeveelheid voedsel terwijl het in werkelijkheid een stuk minder is dan je gewend bent. Zorg je daarnaast voor een goede verdeling van het aantal koolhydraten, calorieën en eiwitten, dan ben je helemaal goed bezig.

niet eten en drinken voor sporten

3. Krachttraining in plaats van joggen

Als je niet alleen wilt afvallen, maar ook gespierder wilt worden, zul je daar in je training rekening mee moeten houden. Oefeningen die namelijk gericht zijn op het verbranden van calorieën zijn leuk, maar zorgen niet voor een grotere spiermassa. Daar komt bij dat je door het afvallen juist spiermassa verliest. De oplossing: krachttraining. Door een gevarieerde training werk je zowel aan het onderhoud van je spiermassa als het gewichtsverlies. Duidelijk een win-win situatie.

4. Geniet van je maaltijd(en)

Het kan verleidelijk zijn op de bank, tijdens het tv-kijken, je maaltijd naar binnen te werken. Hele volksstammen doen dat, maar het is niet aan te raden. Veel verstandiger is het om de tijd te nemen voor het eten zodat je ongestoord kunt genieten van de maaltijd. Bijkomend voordeel: doordat je de tijd neemt voor de maaltijd zul je minder eten en meer genieten.

snel afvallen

5. Cardio is niet per definitie slecht

Cardio oefeningen zijn goed, maar je kunt het ook overdrijven. Een goede fitnesstraining bestaat juist uit een aantal verschillende onderdelen. Natuurlijk is het lekker om je in het zweet te werken, maar het enige wat telt is het behaalde resultaat. Dat wordt een stuk makkelijker wanneer je cardio gebruikt als onderdeel van het complete programma. Tussendoor even een sprintje trekken, touwtje springen of roeien is dus helemaal niet zo gek.

6. Sla geen slechte dranken in

Een van de meest eigenaardige eigenschappen van de mens is dat hij of zij eet en drinkt wat er beschikbaar is. Heb je een feestje, prop dan niet heel de koelkast vol met bier. De kans is groot dat je altijd meer in huis haalt dan wat er echt nodig is. Kortom, er blijft veel over en dat ga je waarschijnlijk zelf nuttigen. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe moeilijk het wordt om af te vallen als je daarnaast ook nog eens al die calorieën uit het bier naar binnen werkt.

Headerfoto IG: mikethurston