Snel afvallen, maar niet te veel

Voordat je je over de tips buigt, is het belangrijk om te weten dat er wat risico’s zitten aan snel afvallen. Je moet immers niet te overmoedig worden en té veel willen afvallen. Dit kan slechte gevolgen hebben voor je lichaam. Door eten helemaal af te zweren de komende dagen of niet meer de sportschool uit te komen, kan je lichaam alle reserves opmaken. Dat moeten we niet hebben. Bovendien moet je een realistisch aantal kilo’s nastreven. Tien kilo in een week afvallen is niet haalbaar, en kan jou alleen maar demotiveren. Houdt dus rekening met hoeveel je kan afvallen in één week.

snel afvallen

De juiste manier van eten

Afvallen kun je doen door anders te eten, meer te bewegen, of – het beste – een combinatie van deze twee. De meeste veranderingen en vooruitgang kun jij boeken op het gebied van je voeding. Houd hierbij rekening met drie aspecten: wát je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Door langzamer te eten merk jij sneller dat je verzadigd bent. En door water te drinken voordat jij aan tafel aanschuift, stimuleer jij het afvalproces én heb je sneller een verzadigd gevoel. Dit beïnvloed de hoeveelheid die je eet dus. Wát je eet is ook belangrijk. Probeer de komende tijd snacks, frisdrank, alcohol (los van de champagne tijdens de jaarwisseling) en ongezond beleg te vermijden. Eet in daarom veel eiwitten en vezels. Wanneer én waar jij eet, bepaalt tevens hoe (on)succesvol jouw afvalproces is. Eet niet tijdens het kijken van een serie. Je zal dan minder gefocust zijn op het eten en sneller uit ‘verveling’ blijven eten.

snel afvallen

Lichaamsbeweging voor snel afvallen

Cardio- of krachttraining in de sportschool is, wanneer jij met behulp van lichaamsbeweging wil afvallen, de beste keuze. Het kan echter zijn dat “vaker naar de sportschool” hoog bovenaan jouw lijstje van goede voornemens staat. In dat geval kun je er ook voor kiezen om thuis oefeningen te doen, te fietsen of te wandelen. De sportschool kan vervolgens één van die goede voornemens worden die we wel echt gaan halen.