1. Geen tijd of te druk

Eén van de meest gebruikte excuses om een date af te zeggen, is om te zeggen dat je het te druk hebt. Of misschien zelfs dat je eigenlijk geen tijd hebt. Misschien heb je wel verkeerd gepland of moet je weer vroeg op in de ochtend. Beide excuses zijn reëel en voor de ander niet te controleren, en dus handig om te gebruiken. Het is dan ook niet verrassend dat deze hoog op de lijst staat.

2. Onverwachte verplichtingen

Ook deze is een van de veelvoorkomende smoesjes om je date af te zeggen. Het is de klassieke: “Sorry, er is iets tussengekomen.” Of het nou een plotselinge werkverplichting of familie noodgeval is, dit excuus is altijd en overal te gebruiken. Het is daarom ook niet raar dat we deze zo vaak gebruiken. Weet jij nog de laatste keer dat je deze smoes gebruikte om snel onder een afspraak uit te komen? Deze smoes stelt ons in staat om de afwijzing van de date te rechtvaardigen zonder dat we de waarheid hoeven te vertellen.

excuusjes date afzeggen

3. Ziek zijn

Natuurlijk houden we het ook weleens kort. “Ik ben ziek” is een zeer populair excuus om je date af te zeggen. Het kan natuurlijk een echt goede en legitieme reden zijn om je date af te zeggen, maar we weten allemaal dat het 9/10 keer niet waar is. Het is natuurlijk ook een makkelijk excuus, want iemand kan niet zomaar zeggen dat het niet waar is. Daarom vinden we het vaak ook comfortabeler om deze smoes uit de kast te trekken dan om de waarheid te vertellen.

4. Sociale angst of nerveus zijn

Sommige mensen verbergen zich achter het hebben van sociale angst of nervositeit om verplichtingen af te zeggen. Dit kan natuurlijk waar zijn, maar niet elke spanning die je voelt, is meteen sociale angst. Je kunt simpelweg ook een beetje nerveus zijn en dat moet je je eigenlijk helemaal niet tegen laten houden. Daarnaast kan dit veel gebruikte excuus erg vervelend zijn voor mensen die daadwerkelijk last hebben van sociale angsten, omdat mensen al snel denken dat het onzin is of niet bestaat.

smoesjes date afzeggen

Een date afzeggen? Smoesjes zijn niet de beste manier

We vinden het waarschijnlijk allemaal fijner om de confrontatie uit de weg te gaan. En we snappen ook allemaal dat smoesjes soms net wat makkelijker zijn om de date af te zeggen of uit te stellen. Toch kunnen we het beste gewoon eerlijk tegen elkaar zijn. Excuses kunnen leiden tot misverstanden en verwarring. Eerlijkheid, hoewel soms erg moeilijk, is vaak toch de beste benadering. Communicatie is niet voor niks key, in elke soort relatie. Het vermijden van eerlijkheid kan er in de context van daten voor zorgen dat je iemand aan het lijntje houdt. En dat is natuurlijk niet alleen niet netjes, maar ook echt niet leuk voor de andere persoon. Eerlijkheid hoeft namelijk niet kwetsend te zijn.

Omgaan met afwijzing

Aan de andere kant snappen we dus allemaal van elkaar dat we liever wat verzinnen dan de moeilijke waarheid vertellen. Vaak omdat je de ander niet pijn wilt doen of verdrietig wilt maken. Afwijzing kan moeilijk zijn, maar het stelt beide partijen wel in staat weer verder te gaan. Hou de excuses gewoon lekker uit, en laten we elkaar aanmoedigen om de moeilijke gesprekken juist wel aan te gaan.

Wil jij je date dus afzeggen, maar vind je het echt moeilijk om eerlijk te zijn, dan zijn deze smoesjes wellicht een redding in nood. Hoewel wij hier geen fan van zijn; soms kan je niet anders. Je kan het echter niet maken om het op het allerlaatste moment te annuleren. Lees dus ook tot wanneer je een date kan afzeggen.