1. Zet altijd eerst wat geld weg

Klopt het dat je als eerste alle rekeningen gaat betalen wanneer jij je geld ontvangt? Volgens accountant Nischa is het beter om eerst wat geld te sparen en dus op je spaarrekening te zetten. Het Nibud adviseert om 10% van je netto-inkomen te sparen per maand. Zo weet je zeker dat je dit geld niet uitgeeft.

 

2. Koop niks als je geen geld hebt

Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar je moet geen dingen kopen als je er geen geld voor hebt. Tegenwoordig is het veel te makkelijk om dat wel te doen. Zo heb je bijvoorbeeld Klarna. Hiermee kan je dingen kopen en pas later betalen. Dit is niet slim om te doen. Je bent dan namelijk een eigen schuld aan het opbouwen.

waarom blijf ik arm kan ik niet sparen

3. Bouw een buffer op

Deze derde tip sluit eigenlijk aan op tip één. Een buffer opbouwen is erg belangrijk. Een buffer hebben van ongeveer drie maanden tot een half jaar is wel het uiterste waar je voor moet gaan. Het is altijd handig om wat geld te hebben voor noodzaken.

4. Breng je inkomen en uitgaven in beeld

Weet jij eigenlijk wel hoeveel jij per maand verdiend en hoeveel jij uitgeeft? Dit is natuurlijk wel slim pm te weten. Zo kun je op elk moment rekeningen houden met je uitgaven en precies berekenen of je wel genoeg hebt voor het einde van de maand.

5. Laat je niet meeslepen door reclames

Als je om je heen kijkt zie je overal reclames. Deze zijn natuurlijk gemaakt om je te lokken. Misschien denk je nu: dar ben ik niet gevoelig voor. Maar wij kunnen je verzekeren, dat ben je wel. Het kan zelfs gaan om de kleine dingetjes, bijvoorbeeld in de supermarkt. Een actie voor tweede product voor de halve prijs is daar een goed voorbeeld van. Van tevoren was je in de winkel voor dat ene product en had je die tweede waarschijnlijk niet eens nodig. Tóch geef je jouw geld er wel aan uit.

6. Focus niet alleen op sparen

Als je wil sparen, kijk je waarschijnlijk alleen maar naar hoeveel je kan besparen. Maar het is ook goed om te kijken hoe je meer geld kan maken. Het klinkt misschien erg vaag, maar je moet proberen een gulle middenweg te vinden tussen de twee.

waarom word ik niet rijk

7. Kijk hoe je minder belasting kan betalen

Veel mensen weten niet dat wanneer zij hun belastingaangifte invullen, er meer aftrekposten voor hen zijn. Vaak hoef je het hele bedrag niet te betalen. Zoek dat goed voor jezelf uit.

8. Begin met investeren

Het moment dat jij je buffer bij elkaar hebt, is het tijd om te gaan investeren. De meeste mensen gebruiken vaak een excuus om dit niet te doen, maar wanneer je eenmaal ergens in investeert werkt het geld voor jou. Advies nodig? Bekijk dan 5 verschillende manieren van investeren om je vermogen te laten groeien.

9. Laat je niet tegenhouden door je financiën

Het is ook belangrijk om te gaan kijken naar hoe je onafhankelijk kan worden van jouw financiën. Je moet natuurlijk wel alles goed bijhouden, maar je moet soms aan jezelf denken. Ook hierin zou je een tussenweg moeten zoeken.

Om nu een duidelijker beeld te krijgen, hebben we de video hieronder toegevoegd: