Op deze manier herken je een slechte werkgever

Je werkgever heeft een enorme impact op je leven, zowel persoonlijk als professioneel. Zo kunnen ze de komende jaren van invloed zijn op je toekomstige carrièregroei en hoe je je bij het bedrijf voelt. Daarom is het dan ook ontzettend belangrijk om de red flags van een slechte werkgever te herkennen tijdens een sollicitatiegesprek, zodat je er nog van af kan zien, voordat je vastzit aan een periode van ellende.

 

Zoek voor het sollicitatiegesprek alles uit

De zoektocht om er achter te komen of je toekomstige baas een slechte werkgever is, begint eigenlijk al voor het sollicitatiegesprek. Zo kun je beoordelingen van werknemers opzoeken, kun je uitzoeken hoelang de meeste werknemers er gemiddeld blijven werken en kun je het LinkedIn van de manager onderzoeken. Een LinkedIn-profiel zegt namelijk al veel over iemand zijn karakter. Want reageert hij/zij alleen bot op bijdrages van andere werknemers op LinkedIn of is hij/zij erg positief?

slechte werkgever

Naast het karakter is het ook heel belangrijk om te zien of de manager georganiseerd te werk gaat, want het een enorme uitdaging om voor een ongeorganiseerde baas te werken. Dit is dan ook een van de red flags waar je op moet letten.

Alles heeft te maken met de houding van de werkgever

Het sollicitatiegesprek is de uitgelegen kans om je toekomstige baas eens goed te analyseren. Een goed beginpunt is, kijken of de baas punctueel is. Of laat hij of zij je een halfuur wachten? Daarnaast is het ook belangrijk dat een manager niet de hele tijd zit te appen of telefoontjes aanneemt tijdens jullie gesprek. Want in plaats daarvan zouden ze al hun aandacht aan jou moeten besteden om erachter te komen of je goed in het team past.

Tot slot is de houding van je toekomstige werkgever ook belangrijk. Een onbeschofte en neerbuigende houding zegt misschien wel genoeg voor je, maar wat doe je als een manager negatief is over het bedrijf en zijn eigen rol? Mocht je niet helemaal overtuigd zijn, kijk dan hoe hij of zij antwoordt op de vraag wat de doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Als hij of zij een beetje vaag reageert en er niet echt mogelijkheden zijn, weet je waar je aan toe bent met zo’n slechte werkgever…

slechte werkgever

Zegt je gevoel dat er iets niet klopt?

Heb je na afloop van het sollicitatiegesprek een fantastisch gevoel en geloof je in de mogelijkheden binnen het bedrijf? Of je zegt je onderbuikgevoel toch dat er iets niet klopt? Vertrouw dan vooral op je gevoel.  Loop ook niet te gehaast naar de uitgang, maar kijk nog eens goed om je heen en observeer de sfeer in het kantoor. Lijkt de sfeer licht, met collega’s die lachen en kletsen? Of zit iedereen muisstil achter hun bureau? Dit spreekt boekdelen over hoe de manager echt is.