Signalen die een duiden op een ongezond lichaam

Wellicht heb je geen idee dat de onderstaande signalen slecht kunnen zijn, omdat je er niks achter zoekt. Toch is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te weten waar die signalen vandaan komen. Herken jij een van de volgende signalen die je lichaam aan geeft? Let dan extra goed op jezelf.

 

1. Gewichtsverandering

Een verandering in je gewicht kan verschillende oorzaken hebben, maar het kan zeker een minder goede oorzaak hebben. Geen stress als het getal om de weegschaal af en toe ineens verandert, maar bij hoge veranderingen kan er een duidelijk signaal zijn dat er iets aan de hand is. Je kunt altijd bij de huisarts langs kan om te checken wat er met je aan de hand is.

2. Darmklachten

Verlaten steeds vaker gassen je lichaam of heb je last van verstoppingen? Het kan liggen aan het voedsel dat je eet, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Het zou best kunnen komen door een allergische reactie. Probeer na te gaan wanneer je last krijgt van je darmen of neem andere contact op met je huisarts.

3. Constante onverklaarbare pijn

Het is nooit goed als je constant pijn hebt in je lichaam. Als je nu ergens pijn hebt en het langer aanhoudt, dan kan je beter een afspraak maken bij de dokter. Het is altijd fijn om te weten wat de oorzaak is, want je wilt er natuurlijk van af. Door het te laten checken zou je door middel van een behandelplan van de pijn af kunnen komen.

4. Huidklachten

De gezondheid van je huid zegt superveel over de rest van je lichaam. Als je ineens last krijgt van irritaties zoals builtjes, uitslag of pukkeltjes, kan er dus een onderliggend probleem zijn. Denk aan allergie├źn of zelfs een onderliggende ziekte. Altijd goed om dit even na te kijken als het lang blijft aanhouden.

5. Lastig ademen

Ben je wel eens kortademig of is het lastig om adem te halen? Het kan wijzen op een allergie of een luchtweginfectie. Dit kan natuurlijk heel vervelend zijn, dus na een lange tijd kan het geen kwaad om het na te laten checken. Wellicht zijn er onderliggende triggers die zorgen voor de klachten.

6. Schommeling in energie en eetlust

Als je vaak last hebt van veranderingen in je energieniveau of eetlust, kan het best zo zijn dat gezondheidsproblemen als hormonale disbalans of metabole stoornis de oorzaak zijn. Dit kan zowel bij toe- of afname. Heb je vaak last van weinig energie of neemt je eetlust af (of juist toe)? Het kan geen kwaad om even langs de huisarts te gaan om het te controleren. Daarnaast kan je samen met een hulpverlener je energie terug te krijgen.

7. Constante vermoeidheid

Je hebt wel eens van die dagen dat je niet vooruit te branden bent. Dat heeft iedereen wel. Vaak ben je hartstikke druk met sport, werk, studie en je sociale leven. Als het even te veel wordt, kan je vermoeid raken. Het is echt niet erg om mindere dagen te hebben. Maar als je vaker last het van vermoeidheid, trek dan even aan de bel. Het kan dat er een andere oorzaak achter zit.

Wil jij meer aandacht besteden aan je gezondheid? Lees dan: 10 gezondheidsfouten die veel mannen maken.