1. Je hebt kritiek op je partner

De eerste van de zes signalen die aanduiden dat je slecht bent in communiceren is meteen één die context gebonden is: Je hebt kritiek op je partner. We zijn het allemaal wel eens niet eens over wat je partner wil doen of denkt en dat is ook goed. Zo blijf je voor jezelf nadenken en ga je niet altijd klakkeloos mee in wat je partner doet. Maar er is wel een grens. Het moet bijvoorbeeld geen tactiek zijn die je altijd inzet tijdens een onenigheid of ruzie. Vaak is kritiek een uiting van bezorgdheid: je wilt iemand ergens voor behoeden, vaak uit liefde. Maar toch kan het bij de ander overkomen alsof je diegene niets gunt of dat je de gevoelens van een ander niet in acht neemt. Probeer je ‘kritiek’ eens toe te lichten en te vertellen waar je de opmerking op baseert. Hierdoor communiceer je duidelijk je gedachtegang en kan iemand anders begrijpen waar het vandaan komt.

2. Je heft regelmatig je stem als je het ergens niet mee eens bent

Je stem verheffen in een ruzie is vaak precies wat je niet wilt doen. Het is een teken van proberen dominant te zijn in een situatie of relatie, terwijl je het misschien niet eens doorhebt. Soms raak je even helemaal overmand door emotie en dan is het enige wat eruit komt hard geluid. Toch is dit, zoals je je vast kunt voorstellen, geen goede manier om je gevoelens te communiceren. Neem even de tijd om rustig te worden en kom dan terug op wat je wilde zeggen.

3. Je reageert passief-agressief

Soms doe je per ongeluk dingen waarvan je achteraf denkt: dat was niet zo handig. Dit kan op praktisch niveau zijn, maar kan ook betrekking hebben op acties die je partner niet heel fijn vindt. Zo kun je bijvoorbeeld gedrag of body language gaan vertonen, waarvan je weet dat je partner dat niet waardeert. Een voorbeeld hiervan is passief-agressief reageren op iets wat je partner zegt of doet. Zo zou je normaliter uitspreken wat je ergens van vindt, maar in plaats daarvan maak je een stekende opmerking. Dit kan, net als het heffen van je stem, een reactie zijn als je niet weet wat je met je emoties aan moet. Toch is het handiger om uit te spreken wat je nu precies dwars zit.

signalen slecht communiceren

4. Je spreekt je gedachten niet uit

De meeste mensen zullen het het fijnst vinden om eerst hun gedachten zelf op een rijtje te zetten, voordat ze ergens een opmerking over maken. Over het algemeen is dit ook goed om te doen, maar toch is dit één van de zes signalen dat je slecht bent in communiceren. Je kunt er alleen ook wat in doorslaan en in je eentje blijven zitten met gedachten zonder deze te uiten, terwijl ze daadwerkelijk belangrijk zijn. Misschien vermijd je liever het conflict of ben je bang voor de reactie, maar toch is het niet goed om dit te doen. Als je ergens mee zit moet je het uitspreken, anders blijft het letterlijk aan jezelf eten totdat het een groot ding in de relatie wordt. Soms is het dan zelfs te laat om het op te lossen, en dat is natuurlijk zonde.

5. Je trekt jezelf helemaal terug tijdens een ruzie

Wat ook wel eens gebeurt, is dat iemand zich helemaal terugtrekt tijdens een ruzie. Dit is zo ongeveer het tegenovergestelde van je stem enorm verheffen. Maar deze gedraging verhindert je ook om het conflict verder op te lossen. Een “laat maar,” of “jij begrijpt mij toch niet” is een dooddoener en is zelfs veelvoorkomende gedraging waardoor mensen gaan scheiden. Je geeft iemand op deze manier niet de kans zichzelf uit te leggen. Aan de andere kant geef je jezelf ook niet de ruimte om te zeggen wat je eigenlijk wil zeggen. Dit noemen ze in de psychologie ook wel stonewalling en is ontzettend schadelijk voor je relatie. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden.

6. Je negeert de gemoedstoestand van je partner als je dingen ter sprake brengt

Communicatie is iets wat zich altijd tussen meerdere mensen afspeelt. Je bent namelijk met elkaar in gesprek. Het is dus ook niet zo dat jij gewoon je gedachten dumpt en dan niets meer wil horen van de ander. Het kan soms ook voorkomen dat je zomaar begint te ratelen zonder dat je doorhebt dat je partner even niet in staat is om goed te kunnen luisteren. Misschien is iemand hartstikke uitgeput of speelt er nog iets anders. Denk dan goed na over de gemoedstoestand van je partner en probeer een moment te kiezen waarop jullie beiden in een staat zijn om ergens goed over te kunnen praten.

Herken jij je in één van deze zes signalen die aanduiden dat je slecht bent in communiceren? Lees dan ook: veelvoorkomende oorzaken van ruzie in relaties.