Is slapen met sokken goed voor je?

Het verlossende woord is eruit. “Het is absoluut zinvol om met sokken aan te slapen”, aldus neuroloog Jan den Heijer van het Medisch Centrum Leeuwarden. Den Heijer krijgt jaarlijks rond de 600 patiënten over de vloer die kampen met slaapproblemen. Waarom mogen de sokken in bed volgens hem gewoon aanblijven? “Warme voeten bevorderen het in slaap vallen”. Wij danken Jan vriendelijk en gaan direct online zeven paar extra sokken bestellen, want onze nachtrust kan niet meer stuk. Hállo nachtrust en vaarwel slapeloze nachten,

 

Slapen met sokken

Ook onderzoek uit Zwitserland bevestigt het bovenstaande. De Swiss leggen uit dat het hebben van warme voeten het doorslapen bevordert. Dat betekent dat wanneer je ’s avonds je bed induikt mét sokken aan, de kans kleiner is dat je door de nacht heen drie keer naar het toilet moet. Wat ook blijkt is dat het inderdaad klopt dat je kamer lekker fris moet zijn en niet bloedheet, maar zowel je handen en voeten moeten daarvan niet de dupe zijn.

slapen met sokken

Koude voeten tijdens het slapen

Je zal het vast wel eens hebben meegemaakt tijdens de koude winterdagen, dat je ’s avonds in bed lag met ijskoude voeten en moeilijk in slaap kwam. Goed om te weten dus dat die koude voeten zelfs belemmerend zijn voor je slaap, en je de volgende keer gewoon je sokken aan moet trekken. Weet wel dat als je al koude voeten hebt en dán je sokken aantrekt dat dat weinig zin heeft. Je moet eerst zorgen dat je warme voeten hebt. Want sokken zijn alleen isolerend en zullen niet je voeten opwarmen als ze dat niet al eerst waren.

Er zijn dus een hoop dingen die je nachtrust kunnen verstoren. Maar één ding is zeker, slapen met sokken aan zal een goede nachtrust eerder bevorderen dan belemmeren.