Tussen een kwart en één derde van alle ouders van baby’s jonger dan 3 jaar zeggen dat hun kind een slaapprobleem heeft. De meeste van hen zijn nieuwe ouders en de meeste van hen hebben ongelijk. Dit wil niet zeggen dat kinderen niet worden getroffen door slaapstoornissen. Maar als je kind ’s nachts één of meerdere keren wakker wordt, moet je weten dat het volkomen normaal is.

Na 12 weken gaat je baby een vast schema ontwikkelen. En dit moet je afdwingen. “Hoe vaker baby’s naar bed gaan, hoe beter ze slapen,” zegt slaapgeneeskundig expert en schrijver dr. Jodi A. Mindell. “En zelfs als je baby problemen heeft met slapen, zullen ze waarschijnlijk beter worden als je eenmaal een routine hebt ingesteld.”

Slaapritme kind baby MAN MAN

Instagram: Erik Forsgren

Hier zijn een paar dingen die Mindell aanbeveelt:

  • Laat de baby elke avond vroegtijdig slapen
    ”We weten dat baby’s die later naar bed gaan meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen en’ s nachts meer wakker worden”, zegt Mindell. De beste tijd om je baby naar bed te brengen is rond 7 of 8 uur.
  • Houd de dingen consistent
    Consistentie zorgt voor comfort, zorg er dus de routine min of meer hetzelfde blijft. Mindell zegt dat, hoewel ze misschien niet verrassend klinken, een bad, pyjama en een verhaaltje voor het slapengaan een goede routine is.
  • Laat je baby zelf stil worden
    “Baby’s die zelfstandig in slaap kunnen vallen, slapen beter,” zegt Mindell. Dit betekent dat je niet uit je bed moet komen wanneer je kind wakker wordt. Laat je kind zelf stil worden. “Ouders springen vaak uit bed om naar hun kind te gaan”, zegt Mindell. En dit, hoewel nobel, ontneemt een baby waardevolle zelfredzaamheid. Vaak kan de baby op eigen kracht in slaap vallen als hij een paar minuten de tijd krijgt. Een uitgeputte ouder is wat hen echter wakker maakt.

Na de chaotische eerste 3 maanden zal het slaapschema van je baby zich beginnen te ontwikkelen. Tot ongeveer de negende maand zouden de meeste baby’s twee lange dutjes moeten maken (één in de ochtend en de andere in de middag) of meerdere kortere dutjes gedurende de dag. “Beiden zijn prima,  zolang ze samen ongeveer 14-16 uur per dag bedragen.” Op het moment van 18 maanden laten de meeste baby’s het ochtendnapje vallen en sluiten ze langer hun ogen in de middag. Weet je niet zeker wanneer ze klaar zijn voor een dutje? Herken het aan de volgende dingen: het wrijven in hun ogen, staren in de ruimte of worden heftiger dan normaal.

Lees meer over vaders en kinderen. Zo creëer je als vader een beter band met je kinderen.