Slaaphouding en persoonlijkheid: op je rug liggen

Als vaak op je rug liggen je slaaphouding is, dan betekent het dat je een charismatische persoonlijkheid hebt. Je bent graag het middelpunt van aandacht en houdt van soortgelijk gezelschap. Zo was je vroeger ongetwijfeld de leukste thuis en hou je van socializen met andere extraverte personen.

Deze slaaphouding duidt ook doorgaans aan dat iemand zich onafhankelijk(er) opstelt, succes-gedreven is en directer communiceert. Ook wel een echte dromer die zijn plannen smeedt, terwijl die in een zelfverzekerde houding weg-dut op bed. Zelfverzekerdheid, evenals aanhoudendheid, typeren deze slaaphouding.

De variatie van de soldaathouding – armen en benen recht in bed – wordt gelinkt aan een iets meer gereserveerde mentaliteit. Een hoge standaard erop nahouden eveneens, meldt onderzoeker en schrijver Chris Idzikowesk. En als je erbij ligt als een zeester, dan ben je erg gericht op vriendschappen, bied je een goed luisterend oor, en hou je iets minder van het middelpunt van aandacht zijn.

Slapen op je zij

Iemand die graag op zijn zij slaapt, wordt doorgaans gezien als een kalme, actieve, betrouwbare en sociale persoon. Een positieve denker. Een die is gegrond in het nu, met weinig zorg over gisteren of morgen. Zo een iemand neemt geregeld deze slaaphouding aan. 

slapen op je zij

Een variant van deze slaaphouding is daarentegen wat minder open in opzicht van persoonlijkheid. Degene die met zijn armen uitgestrekt ligt op zijn zij, is doorgaans iets meer achterdochtig. Zo een slaper stelt de eigen mening meer op prijs in discussies en bij beslissingen.

Een ‘kussen-knuffelaar’ is juist heel erg behulpzaam en zet relaties voorop. Terwijl iemand die kaarsrecht op zijn zij ligt, juist naïef is en meer open staat voor nieuwe levenservaringen.

Slaaphouding en persoonlijkheid: de foetushouding

Terug naar de baarmoeder? Zoals de theorie van ene Samuel Dunkell via recenter onderzoek bevestigt, spreekt deze slaaphouding boekdelen. Mensen die in deze houding slapen, zijn op zoek naar veiligheid en willen verzorgd worden. Het biedt een manier om van de dagelijkse drukte te ontsnappen. Mensen in vertrouwen nemen is voor deze slapers moeilijker.

Het zijn personen die erg op familie en hechte vriendschappen zijn gericht. Doorgaans meer verlegen, onschuldig, gevoelig en vergeeflijker. Ook wel einzelgangers, die liever op zichzelf zijn en creatieve activiteiten ondernemen. Zoals schilderen, schrijven en tekenen – creatief dus.

Op de buik slapen

Wie het liefste op zijn buik slaapt, wordt gelinkt aan een avontuurlijke persoonlijkheid. Zo een persoon heeft een sterke wil, durft risico’s te nemen en is een probleemoplosser. Het is een leider. Of juist een persoon, die anderen graag begeleidt. 

slapen op je buik

Deze slapers gaan liever confrontaties uit de weg. Ze zien de middenweg in elk conflict en gaan moeilijker om met kritiek. Mede, omdat zij doorgaans nogal zelfkritisch zijn.

Deze houding wordt ook gelinkt aan het overcompenseren voor onzekerheden, waardoor diegene soms ook juist compulsief en impulsief gedrag vertoont. Uit onderzoek blijkt dat zulke slapers vaak in management, een bank of accounting werken.

Tenslotte nog de parachute-houding, met het kussen tussen de handen als het ware. Het duidt een wat socialer wezen aan, dat soms juist overreact, zo ook bij kritiek. Anders gezegd: één die iets té aanwezig is soms.

Het is waard om te vermelden dat wij zelden aan één slaaphouding vasthouden in ons leven. We groeien en veranderen. Onze slaaphouding dus ook. Een combinatie van twee (of meer) slaaphoudingen komt dan ook vaak voor.

Wist je trouwens dat het slim is om een pyjama of ondergoed te dragen wanneer je gaat slapen. Een slaapexpert legt uit waarom je nooit zonder ondergoed moet slapen.