Vette detectiveserie over de zaken van Sherlock Holmes

Sherlock Holmes kennen we natuurlijk als dé meester-detective. Het personage werd door Arthur Conan Doyle verzonnen en zorgde vroeger voor talloze spannende detectivezaken. Toch leek Holmes een beetje verouderd: de zaken die hij moet oplossen stammen namelijk uit de laat-19e eeuw en het begin van de 20e eeuw.

Een aantal van deze verhalen zijn echter vertaald naar de moderne tijd. In de serie Sherlock worden we zo opnieuw geïntroduceerd aan de detective, zijn rechterhand John Watson en Holmes’ aartsrivaal Moriarty.

Oude zaken worden in een modern jasje gestoken

De serie, Sherlock genaamd, verscheen voor het eerste in 2010. Sindsdien zijn er vier seizoenen verschenen, elk met slechts drie afleveringen. Elke aflevering is een moderne her-vertelling van de originele misdaadzaken zoals Arthur Conan Doyle die opschreef. De detective zelf lijkt best wereldvreemd.

Hij kan in één opslag meteen details aan mensen aflezen waar een andere persoon niet (snel) aan zou hebben gedacht. Dat maakt hem erg bekwaam in zijn werk, maar in persoonlijke relaties met bepaald de makkelijkste. De precisie en vakmanschap waarmee Sherlock zijn zaken oplost, ontgaat niet veel mensen. Hij wordt door normale mensen ingehuurd, maar ook door machtige instanties.

Sherlock

Ook al doet hij goede zaken, toch is niet iedereen fan van de detective. Zijn voornaamste tegenstander is Moriarty. Deze schurk, met de nodige psychopathische trekken, doet er alles aan om Holmes en Watson te dwarsbomen. Dat zorgt in het eerste seizoen al voor een heftige confrontatie.

Grote namen in de cast

Benedict Cumberbatch speelt de hoofdrol in Sherlock. We kennen hem van The Avengers en van de nieuwe film The Mauritanian. Zijn tegenspeler is Martin Freeman. Hij is op zijn beurt bekend van zijn hoofdrol in The Hobbit en van Fargo. Moriarty wordt gespeeld door Andrew Scott.

 

Met een 9.1 als IMDb-score zijn er maar weinig series die zo’n hoge score hebben als de serie. De seizoenen zijn te zien op Netflix.