Heftig waargebeurd verhaal van Mohamedou Ould Slahi

In het nieuwe jaar kunnen we in elk geval al rekenen op één ijzersterke film. Dit wordt The Mauritanian. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi. Hij werd ervan beschuldigd dat hij deel uitmaakte van al Qaeda en betrokken was bij de aanslagen op 9/11. Die beschuldigingen waren de reden voor zijn arrest in november 2001.

The Mauritanian (1)

Van 2002 tot 2016 was hij vervolgens een Amerikaanse gevangene in Guantanamo Bay terwijl hij nooit officieel is aangeklaagd en een rechtsproces uitbleef. In de gevangenis schreef hij een dagboek, dat uiteindelijk werd uitgegeven: Guantanamo Diary. Dit schreef hij in het Engels. Indrukwekkend, aangezien hij de taal zichzelf had aangeleerd in de gevangenis. Zijn dagboek toont de keiharde realiteit binnen de gevangenis.

Guatanamo Bay is de setting van heftige gevangenisfilm

In Guantanamo Bay werd hij onder andere blootgesteld aan extreme temperaturen, geïsoleerd, uitgehongerd en op andere manieren gemarteld. Tegelijkertijd was er ook een lichtpuntje in de periode. Zijn advocaat Nancy Hollander en haar assistente Teri Duncan deden er namelijk alles aan om gerechtigheid voor Mohamedou na te streven. Zij komen ook voor in The Mauritanian. Daar stuiten ze echter op talloze gerechtelijke obstakels en een militaire aanklager die er alles aan doet om hen tegen te werken. Echter brengen ze met hun controversiële pleidooi en het bewijsmateriaal een schokkende samenzwering aan het licht.

Inmiddels weten we dat Mohamedou na 14 jaar toch werd bevrijd. Voor die bevrijding heeft hij echter een vreselijk harde en onterechte weg bewandeld, waar we in The Mauritanian alles over zullen zien.

Sterke en diverse cast voor The Mauritanian 

Aan de film zijn veel grote namen verbonden. De rol van Mohamedouis wordt vertolkt door Tahar Rahim. Hij speelde onder andere in The Eagle. De rol van advocate Nancy Hollander wordt gespeeld door Jodie Foster. Die zagen we eerder al voorbijkomen in films als Panic Room en Silence of the Lambs. Shailene Woodley speelt de rol van assistente Teri.

Nieuwe film 2021 bioscoop

De aanklager van Mohamedou, Luitenant Kolonel Stuart Couch, is weggelegd voor Benedict Cumberbatch. Hij speelde onder andere de rol van Doctor Strange. Zachary Levi, die ook een rol zal spelen, kennen we van de nodige superheldenfilms. Met andere woorden: de cast van The Mauritanian is ijzersterk.

Dit is de crew en releasedatum van The Mauritanian 

De film kan zomaar eens gaan meedingen naar prestigieuze filmprijzen. Dat komt niet alleen door het heftige, het sterke plot en de top cast, maar zeker ook door de crew. Zo werkte Michael Bronner, die het script heeft geschreven, eerder mee aan Captain Philips. Regisseur Kevin MacDonald nam voorheen films als Black Sea en The Last King of Scotland voor zijn rekening. Voorlopig blijft het nog bij de trailer. The Mauritanian staat namelijk op de planning voor een release op 18 februari 2021. Dan kunnen we het meeslepende en heftige verhaal van Mohamedou op het witte doek zien.