De Yellowstones prequel: wat er aan vooraf ging?

In 1883 zie je de Duttons voor het eerst verschijnen in Montana. Taylor Sheridan, de bedenker van Yellowstone, heeft de serie ontwikkeld voor Paramount Network’s streamingdienst Paramount+.

De prequel laat de Dutton-clan zien tijdens hun reis over de Great Plains op weg naar Montana. De Duttons zijn in 1883 allesbehalve de zeer invloedrijke, welgestelde familie die we kennen uit Yellowstone. Volgens Paramount+ is het “een realistisch beeld van de westerse expansie en een buitengewoon intens verslag van het  gezin dat de armoede ontvlucht om een ​​betere toekomst op te bouwen in Montana.”

 

IJzersterke cast van 1883 met o.a. Faith Hill

De cast van de Yellowstones prequel is, zoals je mag verwachten, ijzersterk. Naast Sam Elliott zien we country superster Tim McGraw en Faith Hill. Ook Billy Bob Thornton en Tom Hanks hebben een rol. Kortom, alleen al vanwege de grote namen mag je de serie eigenlijk niet missen, ook niet als je Yellowstone nog niet hebt gezien.

1883 serie aanrader imdb

Mocht je vermoeden dat het verhaal van 1883 is gebaseerd op een waargebeurde feiten, dan moeten we je teleurstellen. Net als Yellowstone is ook 1883 fictief, alhoewel de serie anders doet vermoeden. Dat wil niet zeggen dat het historisch gezien helemaal incorrect is. Zo staat de 19e-eeuwse America’s Westward Expansion centraal, de periode waarin de Europese kolonisten het nieuwe land verder introkken en zich gingen settelen. Nadat de Verenigde Staten en Frankrijk een verdrag hadden gesloten (ook bekend als de Louisiana Purchase), braken er allerlei conflicten uit in het Amerikaanse Westen, wat leidde tot een toename van de zogenaamde outlaws en hun criminele activiteiten.

Historische figuren

De Yellowstones prequel bevat ook fictieve versies van historische figuren. Zo speelt Thornton een fictieve versie van Timothy Isaiah Courtright (Longhair Jim), die eind 1800 de sheriff was van Fort Worth in de staat Texas. De beste man werd overigens gedood in een vuurgevecht met revolverheld Luke Short in 1887.

Ook voor Tom Hanks is een bijzondere rol weggelegd als generaal George Meade, een Amerikaanse legerofficier die een sleutelfiguur was in de Slag bij Gettysburg in de Amerikaanse Burgeroorlog. Later zou hij ook deelnemen aan vechten de Tweede Seminole-oorlog en de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog. Met andere woorden, hou je van de Yellowstones en een flink stuk geschiedenis, dan is deze prequel zeker een serie die je moet gaan kijken.

Zie hieronder de trailer van 1883: