Wel of geen seks tijdens de menstruatie?

Er zijn vrouwen die zich niet vrij voelen tijdens het vrijen als ze ongesteld zijn. Ze kunnen zich dan minder goed overgeven en zijn meer bezig met afleidende gedachten zoals ‘als ik maar niet teveel bloed verlies’ of ‘als het maar niet stinkt’. Ze kunnen zich daardoor minder goed ontspannen. De seks tijdens de menstruatie levert dan niet veel positiefs op, wat ook logisch is.

Hebben vrouwen een hoger libido tijdens de ongesteldheid?

Aan de andere kant zijn er weer vrouwen die zich juist helemaal overgeven aan de gevolgen van de hormoonhuishouding. Er gebeurt namelijk nogal wat in het vrouwenlichaam tijdens de ongesteldheid, zowel hormonaal als psychisch. Sommige vrouwen voelen zich dan minder geremd, waardoor ze zich beter kunnen ontspannen. Maar het omgekeerde is echter ook zeker mogelijk: vrouwen voelen zich juist meer geremd en willen juist geen seks als ze ongesteld zijn.

seks tijdens ongesteldheid

De voorkeur van mannen: vaart een echte kapitein ook door de rode zee?

Als het gaat om een vrijpartij met een menstruerende partner zijn de meningen onder mannen behoorlijk verdeeld. Sommige mannen vinden het simpelweg niet opwindend dat er bloed vrijkomt tijdens de seks. Zij ervaren weerstand om tijdens de menstruatie seks te hebben.

Voor sommige mannen is het geen probleem

Er bestaat echter ook een ander type man, hij die er niet vies van is. Seks is immers ook seks tijdens de ongesteldheid. Dit zijn veelal mannen met een hoger libido, die gewoon zin in seks hebben op dat moment. Zij zien de ongesteldheid als geen drempel en hebben het motto ‘echte mannen varen ook door de Rode Zee’.

Voordelen van seks tijdens de menstruatie

Ook al roept het idee van intimiteit tijdens de menstruatie bij sommige mensen een vorm van weerstand op, toch zijn er ook voordelen die pleiten voor seks tijdens die periode. Een orgasme bij de vrouw kan de pijnklachten doen verminderen. Het werkt als het ware als een natuurlijke pijnstiller. Dit kan zowel door penetratie als masturbatie. Tevens is gebleken dat de menstruatieperiode kan verminderen wanneer een vrouw meerdere orgasmes heeft ondervonden. Dit komt omdat de baarmoeder en baarmoedermond samentrekken.

echte kapitein vaart over de rode zee

Het orgasme is een natuurlijke pijnstiller. Dat hoeft niet alleen door seks met een partner, maar dat kan ook door masturbatie verlichtend werken. Daarnaast kan de menstruatie korter duren als je meerdere orgasmes hebt. Bij het orgasme trekken de baarmoeder en baarmoedermond samentrekken, waardoor slijm en bloed sneller wordt afgestoten. Een ander voordeel van seks tijdens de menstruatie is dat het bloed kan functioneren als glijmiddel. Je hoeft er dus geen deskundige voor te zijn om te beseffen dat een penetratie dan soepel verloopt. Het volgende voordeel is dat het lichaam tijdens de seks het hormoon endorfine aanmaakt. Dit hormoon zorgt voor een gelukkig gevoel waardoor een mogelijk somber gevoel snel verdwijnt.

Nadelen van seks tijdens de menstruatie

Seks tijdens de ongesteld kent naast diverse voordelen, ook nadelen. Logischerwijs is het risico op overdracht van een SOA zoals HIV veel groter. Afgezien daarvan, zien veel stellen ook op tegen het nemen van maatregelen. Het haalt de spontaniteit weg en ook dat kan een reden zijn om het even niet te doen. Voor sommige mensen is het juist een groot taboe en kan het dus blokkerend werken. Doe je het dan toch om je partner te plezieren, dan kan het uiteindelijk een negatieve impact hebben op de manier waarop je seks ervaart met je partner.