Bepaal of het verstandig is om te scheiden of niet

Voordat je te snel een beslissing neemt, raden we je aan om er écht goed over na te denken. Scheiden of niet? Je keuze zal een enorme impact op je toekomst hebben. Deze tien vragen die je jezelf eerst dient te stellen, kunnen namelijk een scheiding voorkomen.

1. Is het huwelijk zelf onprettig of is het de situatie waarin ik me bevind?

Stress kan een hoop doen met een mens. Het maakt ons overweldigd, angstig, depressief en prikkelbaar. Met andere woorden: kleine ergernissen of middelgrote argumenten kunnen door stress van buitenaf op catastrofale gebeurtenissen lijken. Als je kijkt naar hoe je huwelijk was toen je niet gestrest was, kan je perspectief veranderen over wat je ongelukkig doet voelen. Vraag jezelf af: is de manier waarop ik me over mijn partner voel een resultaat van hun acties of worden mijn gevoelens sterk verergerd door invloeden van buitenaf? Blijkt het tweede te kloppen, dan is er een grote kans dat het huwelijk het redden waard is. 

2. Hoe ver ben ik bereid te gaan om mijn huwelijk te redden?

Hoeveel betekent je huwelijk voor je? Ben je bereid in relatietherapie te gaan om je relatie te redden? Zou je kosten wat het kost de rest van je leven met je partner willen doorbrengen? Of heb je dat scenario eigenlijk al opgegeven? En hoe zit het met je partner? Waartoe is zij bereid? Het is belangrijk om na te denken over hoeveel je huwelijk echt voor je betekent, en over wat de consequenties van een scheiding zou betekenen voordat je besluit een scheiding aan te vragen.

huwelijk redden

3. Vervult iemand anders mijn emotionele behoeften?

Ongedwongen emotionele ontrouw sluipt ongemerkt in veel relaties. Het is belangrijk om je af te vragen of je voor een emotionele band op een collega, vriend of een andere persoon in je leven leunt. Het hoeft niet per se iemand van het andere geslacht te zijn. Het komt er op neer of er een persoon in je leven is die een behoefte vervult die eigenlijk door je partner zou moet worden vervuld. Zo ja, dan is dat belangrijk om na te denken of je hieraan met je partner wil werken. Geen behoefte om je emotionele band met je partner terug te vinden? Dan wordt het redden van de relatie lastig. 

4. Wil ik nog steeds fysiek contact maken met mijn partner?

Dit gaat niet alleen over seks, hoewel dat zeker een belangrijk onderdeel is van een huwelijk. Waar het wel over gaat, is de wens om je partner aan te raken. Om handen vast te houden of gewoon fysiek dichtbij hen te zijn. Mis je het contact met haar? Denk je dat de vlam weer kan worden aangewakkerd? Of is de wens om dichtbij elkaar te zijn totaal niet meer aanwezig en denk je vaker aan contact met anderen dan aan je partner? Vraag ook aan je partner wat haar gedachten hierover zijn. Wie weet staat ze open om elkaar op het fysieke vlak weer terug te vinden. 

5. Voel ik me krachtig in de relatie?

Geef je je eigen behoeften op om je partner te plezieren? Ben je wel eens bang om “nee” te zeggen vanwege hun reacties? Is beslissingen nemen moeilijk voor jou omdat je bang bent voor de gevolgen? Dit zijn belangrijke punten. Je moet jezelf afvragen: krijg ik de kans om mijn eigen dromen na te jagen? En voel ik me vrij en krachtig in de relatie? Als je partner je niet vrij laat in je dromen, kan dit na verloop van tijd leiden tot gevoelens van wrok en woede. Kijk terug naar het verloop van je relatie. Heb jij genoeg invloed en kun je je gevoelens uiten of zit je compleet onder de duim en loop je achter je partner aan om haar een plezier te doen? Het tweede scenario is een probleem in het huwelijk.

6. Begrijpen we elkaars kernwaarden?

Zit jij al stiekem te denken over leuke kindernamen, maar zij niet? Geeft zij al het geld uit aan kleding, terwijl jij eigenlijk wil sparen voor later? Kernwaarden gaan dieper dan alleen het delen van hetzelfde morele kompas. In een huwelijk delen de meeste mensen dezelfde overtuiging over wat goed en fout is. Het betekent weten wat je partner het meest waardeert en dat respecteren. Als loyaliteit voor haar een enorm belangrijk punt is in de relatie, terwijl jij dat iets minder serieus neemt, dan zijn jullie kernwaarden niet hetzelfde. Dit kan op den duur grote problemen in het huwelijk opleveren en tot een scheiding leiden. 

scheiden of niet? goede keuze

7. Groeit mijn partner met mij mee?

We groeien allemaal als mensen. Onze interesses kunnen veranderen. Onze perspectieven kunnen veranderen. We evolueren en worden er (hopelijk) beter van in het proces. Als je partner onbuigzaam haar slechte gewoonten blijft houden en hier niet aan wil werken, kan het zijn dat jij haar op den duur voorbij groeit. Dit zorgt voor een scheve verhouding in het huwelijk en kan uiteindelijk leiden tot een onvermijdelijke scheiding. 

8. Zou het leven beter zijn zonder mijn partner?

Dit is een heel moeilijke vraag om jezelf te stellen, maar wel een die moet worden gesteld. De vraag gaat over het vinden van geluk en het is heel goed mogelijk dat dat niet iets is dat je kunt doen terwijl je met deze persoon getrouwd bent. Kijk naar je leven zoals het nu is en stel je dan dat leven voor zonder je partner. Zou het leven rooskleuriger zijn zonder je partner? Dan is het misschien tijd om los te laten. 

9. Weet mijn partner wat de reden zou zijn voor mijn vertrek?

Heb je je ontevredenheid goed uitgelegd aan je partner? Heb je aangegeven dat er niet aan je behoeften wordt voldaan? Of weet ze eigenlijk niet wat er speelt? Heb je haar de kans gegeven om te begrijpen hoe je je voelt? Zorg ervoor dat je eerlijk bent over je gevoelens en gedachten en geef je partner de kans om de dingen die voor jou niet werken te repareren. 

10. Luister ik ook echt naar mijn partner?

Heb je echt de tijd genomen om te reconnecten met je partner en naar hen te luisteren? Niet zomaar met je hoofd knikken, terwijl je door Instagram-feed scrollt, maar echt je telefoon neerleggen en luisteren naar wat je partner te zeggen heeft. In een huwelijk is het belangrijk met elkaar te blijven verbinden, ook al is het maar een half uur per dag. Hebben jullie elke dag nog een goed gesprek? Of is dat er helemaal uitgeslopen? Maken jullie nog wel tijd voor elkaar of leven jullie compleet langs elkaar heen? En is dat iets waar je aan kunt en wilt werken? 

Hopelijk ben je erachter gekomen dof het slim is om te scheiden of niet. Het is ook belangrijk te erkennen dat er niets mis mee is een slechte relatie te beëindigen wanneer jij je ongelukkig voelt. Bijna 40% van de alle huwelijke eindigt in een echtscheiding. Jouw geluk is het belangrijkste in jouw leven.