Je eigen tevredenheid vs. die van de maatschappij

Om te beginnen is het heel verstandig om eens kritisch naar de situatie te kijken. Ben ik zelf – zonder dat anderen daar ook maar iets over te zeggen hebben – tevreden over mijn eigen lichaam? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, betekent dat in feite dat er niets aan de hand is. Het belangrijkste is namelijk dat je je eigen lichaam accepteert.

Helaas is er daarnaast ook nog ‘de buitenwereld’ die hier van alles op aan te merken heeft – en ook daar kun je in meer of mindere mate vatbaar voor zijn. Daarom is het ook goed om te constateren dat je met name last hebt van de mening van anderen omtrent je eigen lichaam. In beide gevallen schaam je je wellicht voor je lichaam, maar ze vragen in de basis wel een andere aanpak. Laten we eens kijken hoe dat er in de praktijk uitziet.

Schaamte voor je lichaam door eigen ontevredenheid

Als je de eerste vraag net met ‘ja’ hebt beantwoord, betekent het dat je vooral last hebt van je eigen oordeel over je lichaam. Dit kan komen door onvrede over je gewicht, maar het kan ook te maken hebben met je figuur, je lengte of rondingen. In het geval van overgewicht is de oplossing vaak simpel: met gezonder eten, meer bewegen en minder snoepen bereik jij jouw doel: afvallen.

ik schaam me voor mijn eigen lichaam

Mocht je moeite hebben met het aanbrengen van structuur daarin, is het verstandig om een coach in te schakelen. Dat kan zowel op mentaal als fysiek vlak: het ontstaan van overgewicht kan namelijk een fysieke, maar ook een psychische oorzaak hebben. Een mental coach kan je bijvoorbeeld helpen om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken. Een personal trainer kan je helpen om in afzienbare tijd gewicht kwijt te raken.

Onvrede over je lichaam is anders dan overgewicht

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet met gewichtsproblemen kampt, maar bijvoorbeeld ontevreden bent over andere zaken. Waar veel vrouwen bijvoorbeeld moeite hebben met het al dan niet ontbreken van rondingen, kan een man onzeker zijn over het al dan niet hebben van lichaamsbeharing. Vind je bijvoorbeeld dat je heel behaard bent, kun je ervoor kiezen om te scheren, harsen of laseren. Wil je de haargroei juist stimuleren, zul je beter op je voeding moeten letten. Een goede dosis proteïnen, vitamines B en C, ijzer en water kunnen hieraan bijdragen. En dan heb je natuurlijk ook nog onvrede over lichamelijke imperfecties.

Acceptatie is hierin een belangrijk gegeven, aangezien het streven naar perfectie vrij hardnekkig is. Onthoud dat niemand perfect is en dat ook niet nodig is. Schoonheid schuilt namelijk vooral in imperfectie. Een plastische ingreep is natuurlijk altijd een mogelijkheid.

Schaamte voor je lichaam door maatschappelijke stigma’s

Onvrede over je eigen lichaam kan ook ontstaan onder invloed maatschappelijke stigma’s. Je trekt je in feit te veel aan van wat je omgeving van je vindt, of van de schoonheidsidealen die er binnen de samenleving bestaan. Dit is vaak een lastiger aan te pakken probleem. Om te beginnen heeft onze samenleving namelijk inderdaad een nogal scherpe focus op slank en atletisch – en het schoonheidsideaal is daarop aangepast. We zien daarom op televisie, sociale media en in tijdschriften met name mannen en vrouwen met afgetrainde lichamen.

Vervolgens hebben we allemaal de neiging om ons aan deze standaarden te conformeren, terwijl dit geen realistische afspiegeling van de samenleving is. Het is daarom in de eerste plaats erg belangrijk om je dat te beseffen, ook al ontstaat er op sociale media vaak een filterbubbel. Dat betekent dat je uiteindelijk alleen nog maar foto’s ziet van slanke, goedgetrainde mannen en vrouwen voorgeschoteld krijgt. Maatschappelijke stigma’s zijn helaas vrij moeilijk te doorbreken, dus het is van belang dat je leert om je hier minder van aan te trekken. Ook dat kan met behulp van een psycholoog.

Lees ook hoe je op gezond gewicht blijft.