Chernobyl

Chernobyl windt er geen doekjes om. Gelijk vanaf de eerste scène is duidelijk dat dit bepaald geen lichtzinnige serie zal worden. Daarna wordt het scherm zwart en verschijnt er in witte blokletters ‘Chernobyl.’ Krachtig en doeltreffend. Net zo krachtig en doeltreffend als de serie zelf eigenlijk. In de volgende scène wordt een vrouw, die ’s nachts door haar flat dwaalt opgeschrikt door een enorme knal. Door het raam zien we in de verte een reactor, waaruit een reusachtige vuurbal opstijgt, die helemaal tot de hemel lijkt te reiken. Vanaf daar is er geen weg meer terug, en barst de serie los.

Chernobyl

 

Authentiek en realistisch

Chernobyl laat een onvergetelijke indruk bij iedereen die het ziet. De serie die op IMDb een score van maar liefst 9,6 heeft – vooralsnog de hoogste score voor een serie ooit – wordt alom geprezen voor het realisme. Het verhaal van de kernramp in 1986 in de voormalige Sovjet Unie is ijzingwekkend en spreekt bij velen nog altijd tot de verbeelding. Het zou niet passend zijn van een voorval met zo’n desastreuze impact een over-de-top sensatiestuk te maken en dat doet Chernobyl dan ook wijselijk niet.

De onkunde en het menselijk falen wordt belicht, maar ook de onmenselijke beslissingen en bizarre situaties waar men direct na de ramp mee te maken kregen worden stijlvol en eerwaardig in beeld gebracht. Dan is het ook nog eens prachtig gefilmd en is het acteerwerk van de bovenste plank.

Bekijk hieronder het Britse journaal van 2 mei 1986:

 

Echte beelden

Het realisme in Chernobyl reikt ver. De nauwkeurigheid waarmee de decors vormgegeven zijn komt ook terug in de feitelijke juistheid van het script. Achter een scène uit aflevering 2 zit een wel heel apart verhaal. In de nasleep van de ramp proberen helikopters met een hoop zand de nog brandende resten van de verkoolde reactor. Het is een zenuwslopende operatie die een opperste nauwkeurigheid eist. Eén van de helikopters roept echter het noodlot over zichzelf af als deze te dicht bij een kraan vliegt. De propeller raakt de kraan, waarna helikopter stort ter aarde en in de brandende reactor terecht komt.

Chernobyl

 

Vladimir Shevchenko

Die scène uit Chernobyl is bijna één-op-één overgenomen van echte beelden. Vladimir Shevchenko was een Ukraïense filmmaker die in 1986 met gevaar voor eigen leven in het besmette gebied rond de reactor filmde. De camera waarmee hij filmde moest zelfs voorzien worden van een loodzware zinken behuizing. Hij filmde rond de reactor slechts dagen na de ramp voor een documentaire die hij over Chernobyl maakte.

 

Achteraf waren er vlekken te zien in de beelden die gefilmd waren. Later bleek dat dit bestraling was die zichtbaar geworden was. De prijs die Shevchenko betaalde voor zijn levensgevaarlijke documentaire Chernobyl: Chronicle of Difficult Weeks was hoog. Slechts een jaar later overleed de filmmaker aan de gevolgen van de bestraling.

Zin in meer historisch realisme? Check de waargebeurde oorlogsfilm Dunkirk nu op Netflix.