Max Verstappen kan wereldkampioen worden in Singapore

Zondag beginnen we aan de zeventiende (van in totaal 22) Grand Prix van het raceseizoen van 2022. Max Verstappen start dan met totaal 335 punten, dit zijn er 116 meer dan de Ferrari-coureur Charles Leclerc. Red Bull Racing-teamgenoot Sergio Perez staat negen punten achter Leclerc. Zoals de meesten weten verdient de winnaar van een race 25 punten, met eventueel een extra punt als ze de snelste rondetijd neerzetten. De nummer twee krijgt achttien punten en de nummer drie vijftien punten. Daarna vlakt het aantal af tot één punt voor de nummer tien. Wil je weten hoe alle punten verdeeld worden? Check dan hoe de puntentelling in de Formule 1 werkt.

Met nog maar zes races te gaan, zijn er nog 164 punten te verdienen. Zes keer de 25 punten voor de winnaar van de Grand Prix, zes keer een bonuspunt voor diegene die de snelste rondetijd neerzet en eenmalig acht punten voor de winnaar van de sprintrace in São Paulo, Brazilië. Maar wat moet er nou gebeuren voor Max Verstappen om dit weekend al wereldkampioen te worden in Singapore? Hier zijn de drie mogelijke scenario’s dat Max de wereldtitel pakt:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Scenario 1: Verstappen wint met snelste ronde, Leclerc buiten top 7

Als de Grand Prix van Singapore voorbij is, zijn er nog 138 punten te verdienen (164 min 25, min 1). Dat betekent dat Verstappen op zondag 138 punten meer moet hebben dan zowel Leclerc en Perez om de wereldtitel te pakken (bij een gelijke stand telt het aantal race-zeges, Leclerc en Perez kunnen niet meer aan de elf overwinningen komen die Verstappen nu heeft). Als Verstappen de Grand Prix van Singapore wint en ook de snelste ronde rijdt (26 punten), mag Charles Leclerc maar maximaal vier punten pakken. Dus moet de Monegask uit de top zeven blijven zodat Max Verstappen de wereldtitel te pakken heeft.

Scenario 2: Verstappen wint met snelste ronde, Perez niet op het podium

Natuurlijk speelt Sergio Perez ook nog een rol in het vertragen van Verstappen zijn wereldtitel. Als Max Verstappen de Grand Prix van Singapore wint met ook de snelste rondetijd en Leclerc ook hier niet in de top 7 terechtkomt, dan hoeft alleen Perez niet op het podium te eindigen.

Scenario 3: Verstappen wint zonder snelste ronde

Als Max zondag wint, maar dit doet zonder snelste ronde te pakken, wordt het iets lastiger om de wereldtitel te veroveren. In dit geval zou Leclerc uit de top acht moeten blijven. Eindigt hij lager dan dat, of valt hij bijvoorbeeld uit, dan is het officieel en wint Max de wereldtitel. Wel moet dan Perez niet op het podium eindigen. Hij kan zich wel een vierde plaats veroorloven, met als voorwaarde dat hij de snelste ronde tijd neer zet.

Het is allemaal te doen en zeker niet onmogelijk. Wel wordt het dus ontzettend spannend. Mocht Max Verstappen namelijk tweede eindigen, zou hij pas bij de Grand Prix van Japan de mogelijkheid hebben om de wereldtitel al te pakken. We gaan het meemaken!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)