Left to right: Finn Wittrock plays Jamie Shipley and John Magaro plays Charlie Geller in The Big Short from Paramount Pictures and Regency Enterprises

Gevoelens

Een vriend is echter totaal wat anders dan een zakelijke relatie. Hoe een vriendschap gebaseerd is op gemeenschappelijke interesses, ervaringen en soort humor, zijn zakelijke relaties vaak juist gebaseerd op het contrast om elkaar aan te vullen en dingen van een afstand te kunnen bekijken. Zonder belangen en zonder rekening te hoeven houden met de gevoelens van een ander.

Informatie verbergen

Bekijk het omgekeerd: wanneer je een opdracht afraffelt door tijdnood of je weer eens later op werk verschijnt doordat je je eens flink hebt laten gaan in het casino, dan deel je dit graag met je beste vriend. Of desnoods met die aardige collega. Maar niet met diegene die het bedrijf runt. Voorheen zette jij alles op alles om dit voor je baas verscholen te houden. Dat zou betekenen dat je dit soort informatie nu ineens met je zakenpartner deelt, wat de relatie mogelijk kan schaden, of – optie 2- je vertelt hem dit niet meer, maar daar was het je beste vriend toch voor?

 

Survival guide

Oké, het doemscenario is duidelijk. Maar er zijn altijd mensen die dit wel lukt (jij en je maat natuurlijk). Aan de hand van 4 basisregels die hierbij helpen. Allereerst: bespreek vooraf jullie verwachtingen, waarden en doelen. Kruip in elkaars hoofd en leer elkaar kennen. Weet daarnaast hoe de ander te werk gaat, letterlijk en figuurlijk. Hierbij is het het beste als jullie vanaf nul beginnen, omdat je dan samen alles op kunt gaan bouwen. Van de kantoorruimte tot het aannemen van nieuw personeel. En last but not least: wees je er altijd bewust van dat dit een enorme flop kan worden. Dat het zal eindigen in kibbelen om de boodschappen die niet gedaan zijn en het koffie-apparaat dat vies achtergelaten is. Dan kan het alleen maar meevallen.

Liever wat minder serieus samen aan de slag? Dit zijn de hobby’s om samen met je beste vriend op te pakken.