Cinema is a matter of what’s in the frame and what’s out – Martin Scorses

1. Goodfellas

Goodfellas is een Amerkaanse film over gangsters die in 1990 is geregisseerd door Martin Scorsese. Goodfellas is één van de gangsterklassiekers en valt in het rijtje van The Godfather en Scarface. Het hoofdpersonage Henry Hill wordt gespeeld door Ray Liotta en wordt bijgestaan door niemand minder dan Robert de Niro en Joe Pesci. Een film met een ware sterrencast.

Het verhaal

Martin Scorsese staat er om bekend dat hij zijn films baseert op waargebeurde verhalen en dat is ook bij Goodfellas het geval. Het scenario is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Henry Hill die een carrière bij de Maffia ambieert. Hij begint als loopjongen maar naarmate hij er langer werkt, krijgt hij steeds grotere klussen. Zijn leermeester Joe Conway is al jaren lid bij de Maffia en als Henry erachter komt dat Joe er naast de Maffia ook nog andere klussen op na houdt, realiseert hij zich dat hij om bij de Maffia te kunnen overleven ook iets voor zichzelf moet beginnen. De film is gebaseerd op een boek dat in 1986 is uitgebracht door Nicholas Pileggi, Wiseguy: Life in a Mafia Family. Martin Scorsese las een recensie van het boek en werd geïnspireerd voor het maken van een nieuwe film.

Goodfellas Scorsese Man MAN

Typisch Scorsese

Goodfellas heeft een kenmerkende Scorsese signatuur. Martin Scorsese staat bekend om zijn realistische verfilmingen die door de styling en cast een extra magische dimensie krijgen. Het gevoel dat de film je geeft is Maffia pur sang en de styling is wederom om bij weg te kwijlen. Goodfellas heeft dan ook als inspiratie gediend voor velen. De film is leidend geweest in het misdaadgenre en is zelfs opgenomen in de National Film Registry.

Goodfellas Scorsese MAN MAN

 

2. Gangs of New York

Gangs of New York is een misdaadfilm over het 19e eeuwse New York. De productie van de film heeft 30 jaar in beslag genomen en Gangs of New York sleepte, daarmee ook niet voor niks meer dan tien Oscarnominaties in de wacht. Een Oscar kregen ze niet, maar Martin Scorsese werd wel beloond met een Golden Globe. Deze film van Scorsese wordt niet voor niks bestempeld als één van de filmklassiekers van deze regisseur.

Het verhaal

Voor Gangs of New York heeft Scorsese zich door meerdere factoren laten inspireren. Toen hij ontdekte dat dat in meerdere delen van Manhatten de straatkeien afweken en zich overal in de stad kleine kelderruimtes bevonden, en dan met name in Little Italy, kreeg hij interesse voor de ontstaansgeschiedenis van New York. Jaren later kwam Martin Scorsese in aanraking met het boek The Gangs of New York: An Informal History of the Underworld uit 1929. Dit was de hoeksteen van de film die later is geproduceert. De verfilming is heel lang uitgesteld omdat producenten de productie van een imposant kostuumdrama als deze jaren lang niet aandurfden. Gangs of New York vertelt het verhaal van Amsterdam, die de dood van zijn vader wil wreken, en zijn rivaal Bill The Butcher in het 19e eeuwse New York. Het rusultaat is een meeslepende film die zeker thuis hoor tussen de filmklassiekers.

Gangs of New York Scorsese MAN MAN

Typisch Scorsese

Hoewel Gangs of New York iets andere kenmerken heeft van Scorseses Visie op films, kan ook deze film als een klassieke Scorsese worden bestempeld. Het feit dat de productie zo lang heeft geduurd is een onbetwistbaar bewijs van Martin Scorseses volharding. Ook in deze film sluiten de kostuums naadloos aan op het scenario. De sterrencast die Scorsese met veel moeite voor deze film heeft weten te strikken geeft de film kracht. Leonardo DiCaprio, het paradepaardje van Martin Scorsese vertolkt ook deze hoofdrol waanzinnig en Daniel Ray Lewis die Bill The Butcher speelt laat zien dat geen enkele acteerprestatie onmogelijk is als goede acteur.

Gangs of New York Scorsese MAN MAN

3. The Wolf of Wall Street

De Wolf of Wall Street is een misdaadkomedie uit 2013 en heeft een inspirerende werking op velen. Deze film was dan ook niet voor niks een hit toen hij werd uitgebracht. Leonardo DiCaprio die ook de hoofdrol van deze Scorsese heeft vertolkt kreeg voor zijn rol in The Wolf of Wallstreet een Golden Globe. The Wolf of Wallstreet is een klassieker die je lang bij blijft.

Het verhaal

The Wolf of Wallstreet is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van beurshandelaar Jordan Belfort (gespeeld door Leonardo DiCaprio) die in zijn eigen Wall Street imperium Stratton Oakmont wist op te bouwen. Verblind door geld en drugs raakt Jordan al zijn realiteitszin kwijt en dreigt hij hierdoor alles kwijt te raken. De film is geïnspireerd op het gelijknamige boek The Wolf of Wall Street dat is geschreven door Jordan Belfort. De film is echter wel gedeeltelijk anders dan het boek. Nadat de productie van de film werd afgewezen door Warner Bros kreeg Scorsese jaren later vrij spel van Red Granite en dat is terug te zien in het resultaat.

The Wolf of Wall Street Scorsese MAN MAN

Typisch Scorsese

The Wolf of Wallstreet is één en al Martin Scorsese. Het misdaadkarakter en de styling reflecteren de authentieke Scorsese signatuur maar dan in een modern jasje. De kleding die in de film wordt gebruikt is iconisch en de acteerkwaliteiten van hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio zijn werkelijk waanzinnig. Hij won dan ook niet voor niks een Golden Globe voor deze film. Martin Scorsese heeft ook in deze film een duister verhaal omgetoverd tot een film die grappig is én blijft hangen. Deze klassieker is een waar meesterwerk van deze regisseur.

The Wolf of Wall street Scorsese MAN MAN

Martin Scorsese in het EYE Filmmuseum

Het complete oevre van Martin Scorsese is te zien in het EYE Filmmuseum. Daarnaast kun je hier genieten van een door Scorsese samengesteld filmprogramma van zijn eigen favorieten. Verder kun je hier meer te weten komen over zijn leven, werk en passies. De tentoonstelling is zeker het bezoeken waard. De tentoonstelling is tot 3 september te zien in het EYE Filmmuseum.

Martin Scorsese MAN MAN

Wil je graag meer lezen of de films van Martin Scorsese? Deze 5 mannelijke films van Martin Scorsese zijn zeker het kijken waard.