Indrukwekkende carrière

Sarina Wiegman, in Den Haag geboren op 26 oktober 1969, is zelf voormalig voetbalster, alvorens ze in januari 2017 werd aangesteld als bondscoach van de Oranjevrouwen. Aan haar de taak om het vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart te zetten, nadat het in de voorgaande jaren eigenlijk niet veel soeps was. Saillant detail: in Nederland streek Sarina Wiegman een royaal salaris op, waardoor het vermogen van Sarina Weigman aardig heeft kunnen groeien.

En dat lukte. In datzelfde jaar wist Sarina zich met bekende speelsters als Lieke Martens, Danielle van de Donk en Vivianne Miedema te kronen tot Europees Kampioen, door Denemarken in de finale in Enschede te verslaan. In 2019 groeide het succes verder. In dat jaar wisten ze het zelfs tot de WK-finale te schoppen, welke ze na een 2-0 nederlaag tegen de Verenigde Staten verloren. Nadat het Nederlands Vrouwenelftal in 2021 op de Olympische Spelen werd uitgeschakeld, besloot ze te gaan voor een avontuur in Engeland. Met dat elftal wist ze afgelopen zomer de WK-finale te halen, die ten prooi viel aan tegenstander Spanje. Tweede WK-finale, tweede verlies.

Desondanks wordt Wiegman in Engeland op handen gedragen. Zo wordt er zelfs gelobbyd om Wiegman de Engelse mannen te laten trainen, ten koste van de huidige bondscoach Gareth Southgate.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sarina Wiegman (@sarina.wiegman)

Het vermogen en salaris van Sarina Wiegman

Die knappe prestaties leveren Sarina Wiegman logischerwijs een zeer riant salaris op. Volgens de gerenommeerde krant The Guardian verdient Sarina in dienst van de FA 400.000 pond per jaar. Omgerekend is dat 467.000 euro, oftewel 38.916 euro per maand. Dat is lager dan haar voetballende landgenoot; het salaris van Lieke Martens ligt namelijk nog net iets hoger. Daarnaast zou ze, als het WK had gewonnen, nog een extra bonus van omgerekend 200.000 euro krijgen. Die bonus zou deels worden betaald van het prijzengeld van het WK vrouwenvoetbal 2023, ware het niet dat ze naast de felbegeerde cup grepen. Of ze alsnog een deel van die bonus heeft gekregen is onbekend.

Hoewel er geen precieze cijfers te vinden zijn over het vermogen van Sarina Wiegman, kan worden aangenomen dat ze door haar succesvolle carrière als voetbalster en coach een riant bedrag heeft verdiend. Naast het salaris van Sarina Wiegman als bondscoach van het Engelse voetbalteam heeft ze ook inkomen gegenereerd uit bijvoorbeeld sponsordeals en persoonlijke ondernemingen.