Nog steeds financiële verschillen in het Nederlandse (en internationale) voetbal

Het verschil in salaris en prijzengeld tussen het mannen- en vrouwenvoetbal is vaak het onderwerp van gesprek. In het hedendaagse voetbal genieten mannelijke spelers van buitensporige salarissen, terwijl de vrouwelijke tegenhangers vaak maar een fractie van dat bedrag krijgen.

Dit heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak is het verschil in belangstelling in de sport. Aangezien mannenvoetbal veel populairder is in bijvoorbeeld toeschouwers en kijkcijfers, gaat er veel meer geld rond in het mannenvoetbal dan in het vrouwenvoetbal.

Regeling is vorig jaar voor het vrouwen voetbal aangepast

Gelukkig voor onze Oranje Leeuwinnen is de regeling rondom verdiensten en salarissen sinds eerder dit jaar aangepast. Ons fantastische vrouwenvoetbalteam is op dit moment hard aan het werk op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. En hard werken moet natuurlijk gewoon beloond worden ongeacht het geslacht van de spelers.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is het met deze uitspraak eens en maakte eerder dit jaar bekend dat het prijzengeld voor het WK voetbal 2023 voor de vrouwen met 300% zou worden verhoogd ten opzichte van het laatste WK in 2019 in Frankrijk. Het vrijgemaakte geld gaat voor een deel naar de teamvoorbereidingen en betalingen aan de clubs. Infantino vindt echter dat de FIFA het grootste deel van het geld direct aan de speelsters zelf moet uitbetalen. De reacties van bovenaf waren hier gelukkig ook goed over te spreken. Voorafgaand aan het WK voor vrouwen heeft de FIFA een nieuw beloningsstelsel geïntroduceerd. Dit beloningsstelsel zal niet alleen de deelnemende voetbalbonden en teams, maar ook individuele voetbalsters financieel tegemoetkomen. Met dit initiatief hoopt de FIFA verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal te stimuleren.

Wat is het prijzengeld voor de vrouwen tijdens het WK 2023?

Wat is dan het daadwerkelijke prijzengeld voor de vrouwen tijdens het WK voetbal 2023? Tijdens de groepsfase van het WK voor vrouwen zullen de deelnemende speelsters individueel een bedrag van 30.000 Amerikaanse dollar ontvangen, wat overeenkomt met bijna 28.000 euro. Naarmate het toernooi vordert, zal dit bedrag geleidelijk toenemen. Voor de speelsters van de uiteindelijke wereldkampioen staat een beloning van 270.000 Amerikaanse dollar klaar, wat ruim 250.000 euro vertegenwoordigt. Daarnaast zal de winnende voetbalbond een totaalbedrag van 4.290.000 Amerikaanse dollar ontvangen, bijna 4 miljoen euro.

Een stap in de goede richting

Ondanks dat Gianni Infantino erg tevreden is over dit nieuwe beloningsmodel, en benadrukt dat elke individuele speelster van het WK nu verzekerd is van een vergoeding, is er nog steeds een aanzienlijk verschil in beloningen tussen mannen- en vrouwen-WK’s. De Argentijnse voetbalbond ontving namelijk een prijs van 40 miljoen euro na de mannelijke overwinning in het WK. Het totale prijzengeld voor het laatste WK voor vrouwen in 2019 bedroeg slechts 30 miljoen euro, waarvan de Amerikaanse speelsters ongeveer 4 miljoen euro ontvingen. Desondanks is dit dus een eerste stap in de goede richting voor de vrouwen.