De teambaas van een F1-tream is een verantwoordelijke baan

Uiteraard is de verantwoordelijkheid van een teambaas erg groot en het takenpakket is uitgebreid. Als teambaas in de Formule 1 heb je dus wel degelijk te maken met prestatiedruk en een overvolle agenda. Het fijne is dat deze lastige functie wel heel rendabel is. Als teambaas is het ook wel handig dat je het ene en ander van financiën af weet. Zo is het van belang dat je ook de financiële situatie van het raceteam in de gaten houdt.

 

Grote verschillen tussen de F1-teams

Toch zijn er sterke verschillen in betalingen tussen de verschillende teams. Zo is het salaris van een team dat goed presteert uiteraard groter dan dat van een veelvuldig verliezend team. Het salaris van de teambaas hangt dus af van onder andere de grootte van het team, werkervaring en behaalde resultaten. Bij goede prestaties is er bijvoorbeeld vaak sprake van geldbonussen.

Ook is het salaris van een doorgewinterde routinier als Toto Wolff (teambaas van Mercedes) veel hoger dan dat van een ‘nieuwkomer’ als Bruno Famin (teambaas van Alpine). Tussen de teambazen verschilt het jaarsalaris van 1 miljoen tot 10 miljoen euro. De leiders van de raceteams komen financieel gezien dus helemaal niets te kort. Toch liggen deze jaarsalarissen een heel stuk lager dan die van de coureurs.

salaris teambazen f1

Riante geldbonussen in de autosport

De twee teambazen die het meeste opstrijken binnen de Formule 1 zijn Toto Wolff en Christian Horner. Dit zijn ook de meest bekende teambazen. Wolff werkt voor Mercedes en Horner zet zich in voor Red Bull Racing. Op de derde plaats vinden we Frédéric Vasseur. Hij is de teambaas van Ferrari, maar kan met z’n salaris niet tippen aan dat van Wolff en Horner. We hebben het dan wel over het ‘kale’ jaarsalaris.

Zoals gezegd kunnen daar dus diverse geldbonussen bovenop komen. Deze bonussen worden uitgedeeld per race, maar ook per seizoen. Zo kan het gigantische salaris zelfs nóg hoger oplopen bij goede resultaten. Aan dat soort bonussen hoeven de teambazen van kleine raceteams dus niet zo snel te denken. Ook ligt hun basissalaris een heel stuk lager dan dat van de grote teambazen. Zo moet Bruno Famin van Alpine het op jaarbasis doen met een salaris van ‘slechts’ 923.000 euro (zonder bonussen dus). Kortom, als teambaas binnen de Formule 1 zit je gebakken als het gaat om inkomsten!

Benieuwd naar de harde cijfers? Lees ook over het salaris van Christian Horner.