Gaan we met ‘Europapa’ het Eurovisie Songfestival winnen?

Met het nummer ‘Europapa’ moet Joost Klein namens Nederland het Eurovisie Songfestival in Zweden gaan winnen. Op 9 mei 2024 zal hij de Malmö Arena moeten overtuigen om op hem te stemmen. Het liedje kent inmiddels al veel streams en wordt wereldwijd goed beluisterd. De populariteit en bekendheid van de muzikant uit Leeuwarden neemt daardoor flink toe. Dat is ook terug te zien in z’n gage. Waar veel grote artiesten al tienduizenden euro’s vragen per halfuur, gaat Klein zelfs nog een stapje verder met een gage van een halve ton. Voor dit bedrag komt Joost tussen de 45 en 60 minuten op je feestje zingen.

 

Die 50.000 euro is het bedrag waarmee Joost zelf naar huis gaat. Er komen dus nog diverse kostenposten bovenop. Zo moet de klant nog de geluidstechniek, BUMA-muziekrechten en BTW afrekenen. In z’n totaliteit kost een optreden van Joost Klein zo’n 70.000 ballen. Voor dat bedrag zingt hij dus een klein uurtje met een geluidsbandje mee. Na ieder showtje kan Klein dus een extra tweedehands Bentley voor zichzelf op de kop tikken. Niet slecht!

Joost Klein verdient 1,2 miljoen per maand

Joost komt wel alleen op grotere evenementen. Een optreden van Joost Klein in je achtertuin zit er dus hoogstwaarschijnlijk niet in. In het verleden zong hij z’n nummers ‘Florida 2009’ en ‘Friesenjung’ al op evenementen als Pinkpop en Lowlands. Hier had de zanger zo’n tien jaar geleden vermoedelijk niet van durven dromen. Hij begon z’n carrière destijds onder de alias EenhoornJoost en bracht een aantal singles uit op streamingplatforms en YouTube. Van een gage van 50.000 euro was in die tijd absoluut geen sprake.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Joost Klein (@joostklein)

We mogen dus wel stellen dat de carrière van Klein, mede dankzij het Songfestival, een flinke boost heeft gekregen. Wat het vermogen van Joost Klein momenteel is, valt lastig te zeggen. Vooralsnog houdt hij z’n financiële gesteldheid goed verborgen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat het financieel gezien wel snor zit bij de 26-jarige zanger. Wanneer hij ieder weekend aan zes optredens toe komt (wat best reëel is), strijkt hij maandelijks zo’n 1,2 miljoen euro op. Bizar!

Immense inkomsten van Nederlandse artiesten

Toch is Joost Klein niet de enige Nederlandse artiest die lekker aan het verdienen is met z’n optredens. Zo doet bijvoorbeeld ook Snelle het erg goed. De rapper vraagt per 20 minuten een gage van bijna 40.000 euro! Voor dat bedrag laat hij de bandleden van z’n eigen begeleidingsband lekker thuis. Wanneer je Snelle graag in combinatie met z’n band ziet zingen, moet er maar liefst 55.000 euro worden neergeteld. Ook zangers met levensliederen als repertoire scoren erg goed. De enorm populaire Tino Martin komt een halfuurtje met een geluidsbandje meezingen voor zo’n 12.500 euro. Per avond pakt hij soms meerdere schnabbels mee en wordt de bankrekening dus aardig bijgevuld!