Het bruto salaris van een hbo-docent, volgens Randstad

Wat je precies gaat verdienen als hbo-docent hangt natuurlijk af van je ervaring en welke taken je hebt. Het salaris van een fulltime hbo-docent is volgens Randstad gemiddeld tussen de 3.561 en 5.564 euro bruto per maand. Per jaar is dat 59.124 euro bruto, ervan uitgaande dat je 40 uur per week werkt.

 

Wat doet een hbo-docent?

We weten natuurlijk allemaal dat de primaire taak van een hbo-docent, lesgeven en het begeleiden van studenten is. Op hbo-opleidingen geven ze colleges en begeleiden ze studenten in hun leerproces. Hierbij gaat het om het uitleggen van lesstof, het beantwoorden van vragen en het stimuleren van discussies in de klas. Tot zover wat we eigenlijk al wel wisten.

Waar sommige niet bij stilstaan, is dat hbo-docenten nog veel meer doen. Een van die ‘extra taken’ is dat ze bijdragen aan nieuwe lesprogramma’s. Sommige docenten zijn betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe lesprogramma’s en curricula. Ze zorgen ervoor dat het onderwijs up-to-date en relevant blijft voor de snel veranderende arbeidsmarkt. Zodat de studenten ook echt wat hebben gehad aan de opleiding als ze daarna het werkveld ingaan.

Welke opleiding heb je nodig om hbo-docent te kunnen worden?

Je hebt in Nederland geen officiële onderwijsbevoegdheid nodig om les te mogen geven op een hogeschool. Meestal heb je aan een diploma van een hogeschool of universiteit die past bij de opleiding waarin je wilt lesgeven, genoeg. Dan zit er nog een verschil in of je full- of parttime als docent aan de slag wil gaan. Als je parttime hbo-docent wil worden, werkt het het beste als je les gaat geven in het vakgebied waarin je actief bent. Zo kun je studenten beter voorbereiden tijden de opleidingen voor de praktijk, door je eigen ervaringen te delen. Natuurlijk gelden wel dezelfde vooropleidingseisen als bij een fulltime hbo-docent vacature.

Als je toch liever fulltime aan de slag wil hbo-docent, vragen veel hogescholen om een basiskwalificatie onderwijs (BKO) of een vergelijkbaar diploma. Je volgt hiervoor een opleiding van 6 of 12 maanden in de eerste jaren van je contract. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool waarbij je werkt. Zo haal je de BKO terwijl je al voor de klas staat.

Toch liever niet op een hogeschool? Check dan eens het gemiddelde salaris van een onderwijsassistent.