De definitie van een fulltime werkweek

Een goede balans vinden tussen werk en privé is voor velen een vrij lastige klus. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk uren maken om centjes te verdienen, maar ook voldoende tijd overhouden om dit geld uit te kunnen geven.

Een fulltime werkweek bestaat over het algemeen uit 40 uur. Verdeeld over vijf werkdagen betekent dit dat je gemiddeld acht uur per dag werkt. De klassieke ‘negen tot vijf’ is daar ook op gebaseerd, maar tegenwoordig richten mensen hun werkweek ook graag wat flexibeler in. Een werkweek van 36 uur scheelt bijvoorbeeld slechts vier uur met een werkweek van 40 uur, maar kan een volledige vrije dag opleveren. Als je namelijk vier keer negen uur gaat werken, houd je een vrije dag over. Veel mensen kiezen de laatste jaren al voor deze constructie en genoten op die manier van een extra lang weekend.

Een parttime werkweek levert minder geld op

De omschreven constructie is dus zeer voordelig, omdat je met minimale reductie van werkuren toch een volledig vrije dag overhoudt. Die vlieger gaat natuurlijk niet op als je besluit om parttime te gaan werken. Een werkweek van 36 uur wordt tegenwoordig nog als fulltime beschouwd, maar wanneer je deze terugschroeft naar 32 uur, val je al in de categorie deeltijd.

Gemiddeld maken mensen die parttime werken tussen de 24 en 32 uren in de week. Volgens het CBS werkt de helft van alle werkende Nederlanders in deeltijd. Het grootste gedeelte van de parttime werkers is vrouwelijk. Met name kassamedewerkers, apothekersassistenten en verzorgenden werken in deeltijd. Het is vanzelfsprekend dat je minder verdient als je ervoor kiest om parttime te gaan werken. Hoeveel minder je verdient ten opzichte van een voltijd werkweek hangt natuurlijk af van je beroepsgroep, je leeftijd en je ervaring.

Hoeveel salaris lever je in als je parttime gaat werken?

Als je echt parttime wil gaan werken – omdat je bijvoorbeeld een gezin hebt te onderhouden – dan lever je logischerwijs salaris in. Gemiddeld verdienen we in Nederland een nettosalaris van 2600 euro op basis van een voltijd dienstverband. Als je ervoor kiest om deeltijd te gaan werken, ligt het gemiddelde nettosalaris op ongeveer 2200 euro netto per maand. Dat kost je dus 400 euro in de maand, maar dit bedrag is geheel afhankelijk van je arbeidsvoorwaarden. Sommige beroepsgroepen kunnen hier uiteraard van afwijken, zowel in positieve als in negatieve zin. Dat wil zeggen dat je soms minder salaris inlevert als je ervoor kiest om parttime te gaan werken, maar ook rekening moet houden met een groter salarisverlies. Als je precies wil weten hoeveel salaris je inlevert op het moment dat je parttime gaat werken, kun je het beste de WerkUrenBerekenaar van het Nibud raadplegen.

Lees ook: volgens het Nibud zou je dit bedrag per maand moeten sparen.