100% score op Rotten Tomatoes

Rotten Tomatoes is een prestigieuze filmrecensiewebsite uit Amerika. Op de website wordt een score toegediend aan films op basis van recensies van critici binnen de film- en televisiewereld. Er wordt gekeken naar hoeveel procent van de critici een positieve review hebben geschreven. Een film die een ranking heeft van 100% is dus door elke criticus positief ontvangen. Dit is duidelijk een maatstaf waar maar weinig films aan kunnen voldoen. Wij vermoeden dat The Irishman ook maar eens in dit rijtje kan worden opgenomen. Deze negen films is het dit jaar al gelukt.

The Russian Five

Deze documentaire gaat – de titel verklapt het al – over vijf Russen. Russische ijshockeyers welteverstaan. Zij worden door een Amerikaanse ijshockeyclub opgekocht ten tijden van de Koude Oorlog. De vijf moeten een club die in het slop is geraakt weer succesvol laten maken. De documentaire wordt geprezen om onderwerpen als dromen, hopen en saamhorigheid. Hierdoor ontroert de documentaire vele kijkers.

Fantastic Fungi

Als je een keer een natuurdocumentaire aanzet is de kans groot dat deze over wilde dieren of prachtige landschappen gaat, niet over paddenstoelen. Maar dat is toch echt waar deze prachtige documentaire over gaat. Het groeiproces van de paddenstoelen in het wild is langere tijd gefilmd en wordt vervolgens versneld afgespeeld. Dit zorgt voor prachtige beelden.

5B

In deze lijst staan meerdere emotionele documentaires. 5B is hier ook een voorbeeld van. De documentaire gaat over een speciale ziekenhuisafdeling (afdeling 5b) in een ziekenhuis in San Francisco. Dit was de eerste aidsafdeling in de wereld waar personeel voor aids-patiënten zorgden tijdens de aids-epidemie van de jaren ’80. De documentaire laat veel personeel aan het woord op een emotionele én inspirerende manier.

Chained for Life

Chained for Life stelt vragen bij schoonheid en persoonlijk contact. De film draait rondom een actrice en haar mannelijke tegenspeler. Deze tegenspeler heeft een ernstige aandoening, waardoor zijn gezicht is misvormd. De actrice worstelt met het vinden van een connectie met hem. De film wordt geprezen om de maatschappijkritische laag en originaliteit.

One Cut of the Dead

Deze film is een combinatie tussen humor en horror. Een crew van een zombiefilm is bezig met de opnames van hun film. Dan worden ze plotseling geconfronteerd met echte bloeddorstige zombies. Al gauw raken ze het verschil kwijt tussen wat echt en nep is. De film ziet er behoorlijk bizar uit, maar sleepte dus wel enkel positieve recensies in de wacht.

The Chambermaid

Sommige films gaan over grootse thema’s, andere zijn meer intiem en kleinschalig. Dit is ook het geval bij The Chambermaid, waarin een Mexicaans kamermeisje centraal staat. De film volgt haar in haar dagelijkse taken, haar dromen en haar verlangen naar meer. Daarom wordt The Chambermaid beschreven als herkenbaar en uniek.

Knock Down The House

Vier jonge vrouwelijke democraten worden gevolgd in hun politieke ambities. Zij doen hun best om een plek in Congres te bemachtigen. Tijdens de campagne stuiten ze echter op cynisme, onzekerheid en machtige tegenstanders. De persoonlijke en ontroerende aspecten van de documentaire worden genoemd als redenen voor de perfecte Rotten Tomatoes score.

Fiddler: A Miracle of Miracles

Wij kennen hem waarschijnlijk niet, maar Fiddler (wat vioolspeler betekent) is sinds 1964 al een erg populaire musical op Broadway. De musical gaat over een Joodse vader die vast probeert te houden aan zijn religie en hoe hij dit vertaalt naar de opvoeding van zijn dochters en politieke ontwikkelingen. De documentaire vertelt hoe Fiddler tot stand kwam en geeft een kijkje achter de schermen.

They Shall Not Grow Old

Deze documentaire gaat specifiek over de Eerste Wereldoorlog en is geproduceerd door Peter Jackson (die ook The Lord of the Rings produceerde). De jeugdigheid van de soldaten en het menselijke karakter dat achter de soldaten schuilging, is door oud beeldmateriaal in de documentaire verwerkt. Hierdoor is het verleden weer actueel gemaakt.