Waar gaat Annihilation over?

De Netflix film gaat over bioloog Lena, gespeeld door Portman, en ze is net teruggekeerd uit het gebied ‘The Shimmer’. Deze mysterieuze plek ontstond toen er een grote meteoriet insloeg. Sindsdien groeien er nieuwe levensvormen in het gebied. Deze vormen kunnen worden gezien als mutaties op al bestaande levensvormen. Er leven gemuteerde dieren en apart uitziende planten. Ook zorgde de inslag ervoor dat de gedachten van de wetenschappers de realiteit en fantasie niet meer uit elkaar konden houden. Hallucinatie, horror en sciencefiction worden in Annihilation met elkaar gemengd.

Annihilation

Niet geschikt voor de bios

Het verhaal is bedacht door Amerikaanse auteur Jeff Vandermeer. In 2013 kocht Paramount Pictures de filmrechten nog voordat zijn eerste boek verscheen. De filmstudio wachtte vol verwachting op de verfilming van het boek, al helemaal na het aannemen van regisseur Alex Garland. Hij is bekend geworden door de werken The Beach, 28 Days Later en Sunshine. Zijn filmdebuut had hij met fantasiefilm Ex Machina. Maar toen Annihilation eenmaal uitkwam, werd die gezien als ‘te intellectueel en te ingewikkeld’. Er zouden teveel aanstootgevende beelden en vreemd uitziende wezens te zien zijn. Garland weigerde de film aan te passen.

Annihilation

Netflix kreeg de rechten

Omdat de film niet in de bioscopen mocht worden vertoond, verkocht Paramount Pictures de film aan Netflix. Terwijl het wel de potentie had om in de bioscoop vertoond te worden. Annihilation heeft een goede spanningsopbouw en laat de kijker stukje bij stukje puzzelen aan een mogelijke oplossing voor alle problemen die voorbij komen. Daarnaast is de film een lust voor het oog. De hedendaagse thema’s als zelfdestructief, ziektes, schuld en sterfelijkheid komen allemaal voorbij. Het voordeel is wel dat de film nu gratis te bekijken is op Netflix.

Annihilation