FIA ziet niets in nieuw verzoek van Red Bull Racing om Hamilton harder te straffen

Tien seconde straf weerhield de zevenvoudig wereldkampioen er niet van om zijn achtste thuiszege te behalen tijdens de Britse Grand Prix. En dat verwijl de door hem uitgeschakelde Verstappen vanuit het ziekenhuis mocht meegenieten van de uitbundige viering. Beide coureurs hadden daar nog iets over te melden, daar komen we zo op terug.

Het bovengenoemde strafbesluit van de stewards werd aangevochten door Red Bull Racing, maar zoals de geschiedenis leert, wijken de regelgevers slash scheidsrechters bijna nooit van hun oordeel. Waarom? De context van het incident, aldus de verhouding in kampioenschap, is volgens het regelboekje nooit een factor die bij de hoogte van straffen overwogen wordt. Daarnaast, het bewijsmateriaal dat substantieel nieuw moest zijn, bleek eveneens onvoldoende.

Kortom: Red Bull is niet te genieten en de verhouding met Mercedes staat op scherp. Moddergegooi over en weer, zo pareerde het Duitse team in een officiële statement: “We hopen dat dit besluit een eind brengt aan de geconcentreerde poging om de goede reputatie en integriteit van Lewis Hamilton te schaden.” Sla de popcorn maar vast in voor dit weekend…

Verstappen zou zich niet meer met de discussie bemoeien, maar…

In aanloop naar de persconferentie in Hongarije, liet Verstappen weten dat hij er geen woorden meer aan vuil wilde maken. Of toch wel: “Mercedes laat zien hoe ze echt zijn, zo vier je een overwinning niet. Des te meer als je die zo hebt gekregen”, verklaarde de Nederlander over zijn eerdere uitspraken op social media. De kritiek aan zijn adres, dat hij evengoed schuldig was bij de botsing op Silverstone vanwege een agressieve rijstijl, daar vertelde hij het volgende over: “Als ik agressief was, dan had ik hem in de muur geduwd. Maar ik gaf hem ruimte.”

 

Intussen steekt Hamilton nog steeds hand in eigen boezem over waar de schuld ligt – dat hij precies hetzelfde zou doen als de situatie zich weer voordeed. Enige nuance is hier overigens welkom: schijnbaar wist de Brit pas tijdens de interviews in Silverstone (na de race) dat Verstappen uit voorzorg naar het ziekenhuis was afgevoerd. Die indruk gaf hij toen, maar de schade was al gedaan niettemin.

Rivaliteit Max Verstappen en Lewis Hamilton zal vanaf hier alleen maar toenemen

Het is vrij gemakkelijk om het respect te bewaren, totdat het uitdraait op een gevecht om de wereldtitel. Geschiedenis bewijst keer op keer dat twee titanen dan lijnrecht tegenover elkaar staan, met alle gevolgen van dien. En wie kent deze niet…? De hongerige, jonge hond die het bot van de oudere, maar nog steeds sluwe alfa poogt af te pakken. Beestachtig smullen dus. En als we de ingewijden mogen geloven, dan is deze showdown nog maar het begin!

Smaakt het naar meer en heb je Netflix? Check dan deze toffe drama-docu over Formule 1 eens.