Richard Sandrak was de jongste bodybuilder ooit

Een foto van een kleuter met een indrukwekkende sixpack hield de gemoederen aan het begin van deze eeuw link bezig. De spierontwikkeling van de jongste bodybuilder ooit was van hetzelfde formaat als wat je mag verwachten van een volwassen man die zich al jarenlang uitslooft in de sportschool. Om je even een goed beeld te geven: toen hij 8 jaar oud was, woog hij al 36 kilo, terwijl voor zijn leeftijd 28 kilo gangbaar is. Ook qua prestaties viel hij op: 72 kilo kon hij halen met het bankdrukken. Bizar.

Kleine Hercules werd een hit

Als peuter ontwikkelde Richard Sandrak een interesse in gewichtheffen. Hij werd ook geïnspireerd door zijn eigen atletisch gebouwde ouders, want kinderen doen op die leeftijd graag hun ouders na. Zijn ouders moedigden zijn interesse aan en huurden uiteindelijk personal trainer Frank Giardina in om de basis te leggen voor een indrukwekkende carrière als bodybuilder annex gewichtheffer.

Giardina weet zelf nog dat hij schrok toen hij de kleine Sandrak voor het eerst zag. Hij was snel overtuigd van Sandrak zijn talent en ging met hem aan de slag. Het gevolg was dat de kleine spierbundel nog sterker werd en er echt een legende ontstond. Het was een slimme zet van Giardina. Hij maakte Richard Sandrak groot en introduceerde aan de wereld als Kleine Hercules. Het duurde niet lang voordat de kleine bodybuilder een hit werd.

Richard Sandrak werd ondanks zijn jonge leeftijd een merk en voor een bedrag van duizenden dollars per maand kon je hem inhuren.

Zo ziet de jongste bodybuilder (29) ooit er nu uit?

De keerzijde van het bodybuilden op jonge leeftijd

Ondanks het succes was er ook een keerzijde. Zo werd duidelijk dat de jonge Richard Sandrak een vetpercentage van slechts 1 procent had. Dat is een waarde die door deskundige als gevaarlijk wordt gezien.

Ook zijn ouders kregen – niet geheel onverwachts – kritiek en veel mensen vonden het wreed en onethisch om een kind te onderwerpen aan een streng trainingsschema. Sommige medische professionals zeiden zelfs dat een kind van zijn leeftijd niet in staat zou zijn om genoeg testosteron aan te maken om de spieropbouw te realiseren en al snel werd de suggestie gewekt dat de ouders hem steroïden hadden gegeven. Uiteraard werd dit door de ouders stellig ontkent.

Hoe ziet Kleine Hercules er nu uit?

In 2021 is van de ooit indrukwekkende spierbundels weinig over en een sixpack is inmiddels goed verpakt in een klein laagje buikvet. De jongste bodybuilder ooit is nu een energieke 30-jarige man en slijt zijn dagen hij niet langer in de sportschool. Sandrak heeft zeker geen spijt dat hij het bodybuilden heeft opgegeven en ook geen spijt dat hij op jonge leeftijd al met gewichten bezig was. “Het is niet zo dat ik me er voor schaam of het tracht te verbergen. Ik wilde er gewoon niet aan vast blijven zitten”, aldus de nu normaal ogende Sandrak.

Dat wil overigens niet zeggen dat hij het roer helemaal heeft omgegooid. Zo werkte hij vanaf 2015 als stuntman bij de Universal Studios Hollywood Waterworld-show. Ook doet hij nog steeds sport door oefeningen als optrekken, traplopen en skateboarden te doen.

Richard weet duidelijk wat hij wil en is daar ook zeker duidelijk over. Hij heeft geen behoefte om het bodybuilden weer op te pakken, maar droomt over een carrière als kwantumwetenschapper bij NASA. Je hoeft overigens geen medelijden met Richard Sandrak te hebben. Door zijn faam heeft hij een vermogen opgebouwd van zo’n 400 duizend dollar.

Check ook de Chinese bodybuilder Yang Xinmin lijkt 30 jaar jonger dan dat hij werkelijk is.