We hebben allemaal wel zo iemand op Facebook of Instagram; die vriend of kennis die constant foto’s plaatst met zijn of haar partner. Wat mensen echter niet begrijpen, is dat het hebben van een nieuwe bae gelijk is aan een pasgeboren baby: mensen vinden het leuk om te zien dat je een relatie hebt en dat je gelukkig bent. Maar wanneer onze tijdlijn vanaf dat moment volstaat met jouw nieuwe bae, dan gaat er wat mis.

#weekiversary

Je vraagt je nu af waarom mensen blijven doorgaan met deze overkill aan foto’s van of met zijn of haar partner. Er zijn twee mogelijkheden: de persoon probeert wat te compenseren of de persoon in kwestie geeft echt zero fucks. Op zich goed dat zij er niks om geven. Maar als je er niks om geeft, waarom moet je dan elk moment van je relatie op social media delen?

relatie social media man man 02

Bewijsdrang

Als je relatie niet helemaal lekker loopt, ga je onbewust op zoek naar bevestiging. Je krijgt een bepaalde bewijsdrang om aan de buitenwereld te laten zien dat jouw relatie wél werkt. Door de dingen waar je zelf niet helemaal zeker over bent online te delen – en op deze manier anderen te overtuigen van het feit dat je best een leuke relatie hebt – is de kans groot dat je zelf ook weer een beter gevoel over je relatie krijgt. Gelukkige koppels hebben die feedback van de buitenwereld niet nodig.

Wetenschap zegt het

Wetenschappers hebben het bewezen: wie minder op social media post is gelukkiger. Kortom, wanneer je zelf gelukkiger bent heb je het niet nodig om continu bevestiging te zoeken bij jouw volgers. Wanneer je een geluksmomentje ervaart, is die ervaring samen met jouw partner toch wel voldoende? Want wanneer het aantal likes je gemoedstoestand gaat beïnvloeden, betekent dat niet veel goeds voor je gelukstoestand.

Herken jij jezelf in dit verhaal? No worries, er zijn genoeg manieren om aan je relatie te werken. Zo wijst onderzoek bijvoorbeeld ook uit dat het hebben van een schoonmaakster goed is voor je relatie. Win-win dachten wij zo.