Wat we bedoelen met ruzie in je relatie

Alvorens we gaan vertellen waarom het zo gezond is om af en toe eens lekker ruzie te maken, is het misschien goed om uit te leggen wat we bedoelen met ruzie. Het gaat hier om discussies, meningsverschillen die af en toe op het scherpst van de snede worden uitgevochten. Niet letterlijk dan, maar gewoon met enig enthousiasme. Het soort discussies die er voor zorgen dat je elkaar beter leert kennen (als je dat al niet doet) en die eindigen met Netflix of gezellig samen een cake bakken.

Stress verminderen

Het is een feit: irritaties of problemen opkroppen werkt stress-verhogend. Als je dus iets niet wil, is jezelf opzadelen met een hoop stress terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Zorg dus dat je altijd praat over hetgeen je dwarszit. Discussiëren is ook een vorm van stress verminderen – je bent ten slotte je gevoelens aan het uiten. Het hebben van een discussie is dus absoluut goed voor het verlagen van je stress-level.

Foto via: Praise Wedding
Foto via: Praise Wedding

Verhoog je zelfverzekerdheid

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zoveel discussieert dat je er extreem arrogant en narcistisch van wordt. Echter, het proberen begrijpen van elkaar en luisteren naar elkaars frustraties levert wel een hoop nieuwe inzichten op. Juist omdat je in staat bent om je fouten toe te geven – indien je fout zit uiteraard – zul je merken dat je steviger in je schoenen staat. Iets wat dus beide kanten op alleen maar positief kan werken.

Elkaars toewijding kunnen zien

discussiëren wordt vaak gezien als een vervelende bezigheid. Vaak wordt de beginnende partij gezien als overdreven, irritant en irrationeel. Wat we echter even vergeten is de beweegreden om te discussiëren. Het is niet dat iemand zin heeft om maar gewoon ergens helemaal over uit z’n slof te schieten. Juist omdat je partner zoveel geeft om je relatie wil hij/zij de discussie aangaan. Het is de manier om een probleem op te lossen. Bedenk dus de volgende keer wanneer je in een discussie verzeilt raakt, dat het gebeurt vanwege toewijding.

Foto via: Junebug Weddings
Foto via: Junebug Weddings

Voor elkaar door ’t vuur gaan

Ja deze klinkt heel cliché. Toch, stel je eens voor je zou nooit een discussie hebben met je partner en alles is ‘goed’. Vraag je je dan niet af waarom het zo eenvoudig gaat en er weinig frictie is? Discussiëren is een vorm van het versterken van een relatie. Juist doordat je kunt discussiëren met elkaar en problemen kunt oplossen, wordt je relatie sterker. Je laat zo aan elkaar blijken niet zomaar op te geven en ergens voor te willen gaan. Wat ons betreft een prachtige insteek en iets wat regelrecht uit een romantische film kan komen.

Niet erin doorslaan, maar met mate

Zoals je ziet zijn er enkele positieve aspecten te vinden in het hebben van een discussie. Tuurlijk, je moet het niet volledig uit de hand laten lopen en zaken benoemen die je later liever terug wil nemen. Het hebben van discussies is het bewijs voor een gezonde relatie en de wil om er iets van te maken. Ga ze dus niet uit de weg, maar maak er ook zeker geen hobby van.