Verscholen in de woestijn van Jordanië, ligt de stad Petra. Een bijzondere, eeuwenoude stad, volledig gebeiteld uit de zandstenen rotsen van de woestijn. De stad behoort tegenwoordig tot de Nieuwe Wereldwonderen en wij begrijpen waarom.

Mysterieuze stad

De naam Petra komt uit het Grieks en betekent ‘rots’. Een toepasselijke naam, aangezien de stad volledig uit de rotsen is gekapt. De oorsprong van de stad blijft een mysterie, maar wat we wel weten is dat de Nabateeërs een van de bewoners van de stad zijn geweest. Er is echter bewijs dat deze Nabateeërs niet de eerste bewoners waren. Archeologische vondsten laten zien dat er al rond 1200 v. Chr. mensen in deze stad woonden. In de tijd van de Nabateeërs, kende Petra veel rijkdom. De Nabateeërs verruilden hun tenten in voor stenen huizen, die ze uit de rotsen kapte. Door deze rijkdom konden zij de hoofdstad mooi aankleden en groeide de stad uit tot een belangrijke handelsstad. Uiteindelijk werd de stad verwoest door een aardbeving.

Jordan

Opgravingen

Door deze aardbeving is de stad heel lang verborgen onder de rotsen geweest. Begin vorige eeuw is de opgraving van Petra begonnen en zijn er bijzondere ruïnes naar boven gekomen die tegenwoordig behoren tot een van de Nieuwe Wereldwonderen. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat slechts 20% van de stad is opgegraven. De rest is dus nog ergens verborgen onder de prachtige, roodkleurige rotsen. Een bezoek aan Petra zorgt gegarandeerd voor een beleving die je niet snel vergeet. Bezoek de stad ook zeker in de avond. Het pad naar de stad toe is dan verlicht met kaarsen, wat voor een mysterieuze, maar tegelijkertijd magische sfeer zorgt.

Petra by Night

Jordan Pass

Naast ‘The Lost City’ heeft Jordanië nog veel meer te bieden. Het is een uniek land met een waanzinnige architectuur en met de Jordan Pass kun je dit allemaal ontdekken. De Jordan Pass geeft je toegang tot een  groot aantal bezienswaardigheden. De stad Jerash is een van deze bezienswaardigheden. Een klein stukje Rome in Jordanië. Met straten met zuilenrijen, tempels op de heuvels en theaters en fonteinen zet je een stapje terug in de geschiedenis. Ook Aqaba is heel bijzonder. De spectaculaire onderwaterwereld, de helderblauwe zeeën en de gebouwen die je doen verlangen naar het Midden-Oosten. Jordanië is een land van betoverende schoonheid en bijzondere contrasten. Van de altijd groene valleien naar de woestijnen en van de mix van de oosterse-, westerse- en oude Romeinse cultuur, maakt Jordanië tot een land om te verdwalen in de veelzijdigheid en er een bijzondere reis van te maken.

Eilat. Israel - October 30, 2014: View from Eilat south district towards Aqaba in Jordan

Houd je van deze cultuur en kun je niet genoeg krijgen van het ronddwalen in woestijnen op zoek naar verborgen steden? Check dan ook even de reisinspiratie over Marokko: hobbelend op een kameel door de woestijnen.