Vier uur vliegen vanaf Nederland en je waant je in een compleet andere wereld: Marokko. Het land van de woestijnen en kamelen, waar eten een sociaal gebeuren is, en van Marrakech, de stad van 1001 nachten. Trek je Aladdin schoenen maar aan want speciaal voor jou selecteerden wij drie totaal verschillende reizen om het veelzijdige Marokko te leren kennen.

Marrakech en het Atlasgebergte

In Marrakech ontdek je het beste van twee werelden. De chaotische markten, smalle straatjes en oude medina’s staan kaarsrecht tegenover de rust die je vindt in de bergen net buiten de stad. Het is een stad waar je dagen kunt verblijven zonder je te vervelen. Marrakech beschikt over tal van bezienswaardigheden. Op het plein Djemaa el Fna is het te doen. ’s Middags is het plein overspoeld met straatartiesten, van acrobaten tot slangenbezweerders tot muzikanten. In de avond nemen de eettentjes het voortouw en kun je je laten verwennen door het heerlijke eten dat Marokko te bieden heeft. Het oude hart van Marrakech, de Medina, maakt met zijn smalle doolhof straatjes, de geur van verschillende kruiden, de typische Marokkaanse tapijten en de gezellige marktkoopmannen een onvergetelijke indruk. Je raakt er gegarandeerd verdwaald, maar de vriendelijke bevolking wil je altijd de weg terug wijzen naar Djeema el Fna. Verder vindt je in Marrakech verschillende paleizen en Hammams, die je natuurlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek. Vanuit Marrakech reis je door naar het Atlasgebergte. Onderweg kom je langs het stuwmeer Lalla Takerkoust en het pelgrimsdorpje Moulay Brahim dat beiden een tussenstop verdiend. Het Atlasgebergte is het perfecte gebied voor een wandeling. Omringd door berberdorpjes en valleien kom je op de meest bijzondere plekken.

Famous Djemaa El Fna Square in early evening light, Marrakech, Morocco with the Koutoubia Mosque, Northern Africa.Nikon D3x

De woestijn in

Tijdens deze reis kom je op verschillende bijzondere plekken van Marokko, onder andere de indrukwekkende woestijnen. Je begint je reis in Marrakech, waar je één of twee dagen verblijft. Vervolgens reis je door naar het Atlasgebergte waar je verschillende wandeltochten kunt doen (zie vorige reis). Rijd vervolgens door naar het dorpje Ouarzazate, waar je op de weg ernaartoe verschillende valleien met kleine dorpjes tegenkomt, onder andere het dorpje Aït-Ben-Haddou. Voor de ‘Game of Thrones’ fans: dit dorpje werd als decor voor de serie gebruikt. Je reis gaat verder over de route van de 1000 Kasba’s, deze typische Marokkaanse gebouwen met zijn hoge muren zijn kenmerkend voor de Berbercultuur. Tijdens deze route is het een aanrader om de verschillende kloven die je onderweg tegenkomt te bewonderen, waarvan Gorges du Todra de grootste is. Na de Gorges du Todra kom je uiteindelijk via een vallei in de woestijn uit. Hobbelend op een kameel kom je bij een tentenkamp. In slaap vallen onder een spectaculaire sterrenhemel in ultieme rust om de volgende ochtend uitgerust weer vroeg op te staan om de waanzinnige zonsopgang te bewonderen.

Ouarzazate on the edge of the Sahara desert in Morocco. Taken as dawn broke. Famous for it use as a set in many films such as Lawrence of Arabia, Gladiator, Jewel of the Nile, Kingdom of Heaven, Kundun and Alexander North Africa. Nikon D3x.

Avontuurlijke familiereis

Je hebt de avontuurlijke genen van je vader en jij geeft ze weer door aan jouw kinderen. Een reis door Marokko is ideaal voor gezinnen. Begin je reis in Casablanca, een moderne stad met een prachtige kust en breng zeker een bezoek aan de moskee Hassan II. Vervolgens reis je door naar de hoofdstad van Marokko: Rabat. In Rabat vindt je een combinatie van het moderne uit de westerse samenleving met het authentieke islamitische. In Rabat zijn twee stranden te vinden, het strand aan de kant van de Kasba’s is ideaal om te surfen. Ook de ‘souks’ in Rabat mag je niet overslaan. Op deze markt vindt je honderden verschillende gekleurde muurkleden en heerlijke eettentjes waar je voor een paar eurocent al wat te eten kunt scoren. De ene kraam is nog preciezer en rechter ingericht dan de andere. Natuurlijk mag de trip op de kamelen door de Erg Chebbi-woestijn niet ontbreken. Zoek de drukte op in Marrakech om vervolgens de ultieme rust te ervaren in Essaouira. Onderweg kom je langs de Argania-boomgaarden waar geiten als ware koorddansers de bomen beklimmen om de vruchten van deze bomen te eten. Het prachtige plaatsje Essaouira bestaat voornamelijk uit witte huisjes met blauwe kozijnen en is al jaren het centrum voor kunstenaars. Marokko is rijk aan veelzijdige restaurants waar je heerlijk kunt eten, van traditioneel tot modern dus frietjes voor de kids en voor jou en je partner een traditioneel Marokkaans recept.

Spices on a moroccan market,Marrakesh, Morocco.

Marokko is een ideale vakantiebestemming voor iedereen. Ook al houdt je van drukte, rust, woestijn, stranden, prachtige natuurgebieden, avontuurlijke bezigheden, het is allemaal mogelijk in Marokko. Heb je de vorige reisinspiratie gemist? Check dan hier MAN MAN reisinspiratie #8: Roadtrippen, skiën en beren spotten in Canada.