Als je naar Canada gaat is het spotten van beren een ding dat je zeker moet doen. Grizzly beren, zwarte beren en ijsberen, je vindt ze allemaal in Canada. De meeste kans om deze prachtige dieren tegen te komen is in Britisch Colombia. Maar naast het spotten van beren heeft het prachtige Canada nog veel meer te bieden.

De schatten van Oost en West Canada

Deze rondreis laat je alle bijzondere plekken van oost naar west Canada ervaren. Je begint je reis in Montréal, na Toronto de grootste stad van Canada. Je zult al snel de mix van Franse en Engelse invloeden merken, niet alleen aan de taal, maar ook aan de cultuur. In Montréal ervaar je de bijzondere combinatie van oude en nieuwe architectuur. Vanaf Parc du Mont-Royal, dat op de berg Mount Royal ligt, heb je uitzicht over de hele stad. Je vervolgt je reis naar de verbluffende Niagara Falls, die behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Dit is ruim 600 km verder maar voor Canadese afstanden is dit niets. Vervolgens rijd je door naar Toronto, een stad die je niet mag overslaan wanneer je in Canada bent. Dit economische centrum van Canada beschikt over de CN Tower, die met zijn 553 meter tot 2007 het hoogst vrijstaande gebouw ter wereld was. Van Toronto kun je verder vliegen naar het sfeervolle Calgary, wat rijk is aan restaurants en nachtclubs en waar het Calgary Olympic Park is gelegen, waar in 1988 de Olympische Spelen zijn gehouden. Vanaf Calgary ben je in ruim een uur in het Banff National Park, dat onderdeel is van de Rocky Mountains en ook zeker de moeite waard is om een bezoek aan te brengen.

A Mountain view of Montreal City, Canada in the fall. The sky is clear and it is a sunny day. A cluster of gray, multiple-sized buildings are visible in the center of the photo. Lush, fall foliage lines the front of the image, and a body of water is visible in the back of the photo.

Eilandhoppen in Canada

Het zuidoosten van Canada beschikt over verschillende eilanden. Begin je reis in Halifax, de hoofdstad van het eiland Nova Scotia dat beschikt over de grootste natuurlijke haven ter wereld. Je kunt verschillende plaatsen bezoeken tijdens deze reis, zoals het pittoreske plaatsje Lunenburg. Meer naar het noorden op Cape Breton Island vind je het Bras D’or Lake, een 1,100 km2 groot meer dat verbonden is met de zee. Niet te missen is de beroemde Cabot Trail, een adembenemende route van 300 km die je langs de kust van Cape Breton Island vervoert. Tijdens het eilandhoppen mag je Twillingate Island niet overslaan. Hier komen aan de kust enorme ijsschotsen langs drijven wat een bijzonder beeld geeft. Deze reis is ideaal voor de liefhebbers van ruige kusten, ongerepte natuur en verbluffende uitzichten.

The winding Cabot Trail road seen from high above on the Skyline Trail at sunset in Cape Breton Highlands National Park, Nova Scotia

Skiën door de mooiste bergen

Voor de ultieme wintersport moet je toch wel naar Canada. In de winter is dit land omgetoverd tot een waar skiparadijs en overal waar je kijkt enorme bergen vol met sneeuw. Voor een wintersport zijn er verschillende gebieden in Canada waar je terecht kunt. Het skigebied in Banff wordt gezien als één van de mooiste skigebieden van Noord-Amerika en misschien zelfs wel de mooiste. Het dorpje Banff, dat middenin het National Park ligt, is ooit gebouwd als service punt voor bezoekers aan het National Park. Maar in de winter staat het bekend om zijn gezelligheid en de drie bruisende skigebieden. Banff is een van de oudste dorpen van de Rockies en heeft daarom een authentieke sfeer over zich heen. In het centrum vind je vele bars, restaurants en winkels. Dit dorp is omringd door bergen waar je de skigebieden Mt. Norquay, Sunshine Village en Lake Louise vindt. Voor de liefhebber van rust is het skigebied Marmot Ski in Jasper ideaal. Dit gebied beschikt over één berg en acht liften, een relaxte sfeer en een hele kleine kans dat je bij de skiliften moet wachten. De avonturier kan zich uitleven in Whistler. Met zijn ruim 200 verschillende pistes en gemiddeld negen meter aan sneeuwval, heb je hier in de winterperiode gegarandeerd perfecte sneeuw om je helemaal uit te leven. Wanneer je je ski’s aan de kant legt, is er in het dorp nog genoeg te beleven. Van heerlijke diners tot levendige après-ski en ontspannende spa-behandelingen. Alles om een droomwintersport te beleven. Wanneer je Canada te ver weg vindt en je liever met de auto gaat, hebben we ook nog andere bijzondere plekken voor je wintersport geselecteerd.

This photo was taken at Sunshine Village Ski & Snowboard Resort in Banff, Alberta, Canada, after a 39 cm snowfall.

Naast deze spectaculaire reizen heeft Canada nog veel meer te bieden en daarom is het ook niet mogelijk om al het moois van dit land in één vakantie te ontdekken. Het is ontzettend veelzijdig en heeft je plekken te bieden die je voor altijd in je herinneringen met je meeneemt. Zeker een bucket list punt om eens (of vaker) in je leven naartoe te gaan.